Výživová poradna
29.01.2009 - Tereza Thielová
Zdravější maso
Dobrý den,
už nekolikrát se mi stalo, že jsem si z hypermarketu donesl mražené maso. Když jsem se rozhodl ho připravit, zjistil jsem že nevoní zrovna čerstvě. Dokonce bych řekl, že zapáchalo, i když do data spotřeby zbývalo spoustu měsíců. Bohužel ani chuťově nebylo nejlepší. Stalo se mi to již několikrát a tak strácím důvěru v masa z obchodů. Nedavno jsem slyšel, že existují farmy, kde lze zakoupit maso, které sice není v bio kvalitě, ale zvířata jsou chovány a krmeny normální cestou, bez hormonů a antibiotik. Rád bych se zeptal, jestli má maso z těchto farem lepší kvalitu. Jaká je jeho cena a případně kde v ČR se dá koupit.
Děkuji a přeji hezký den
Ondřej Vachůn
Odpověď:
Dobrý den,
to že maso zapáchá může mít mnoho důvodu. Například:
- ze špatné počáteční údržnosti masa, kdy maso po porážce je sice sterilní, ale musí co nejdříve dosáhnout nízkých teplot, aby se zabránilo mikrobiální kontaminaci a musí být ošetřeno kyselinou mléčnou. Pokud je maso zamražováno pomalým snižováním teplot, může dojít ke vzniku rozkladných produktů a ty pak postupem času způsobují zapáchání
-dlouhodoným skladováním masa v mrazícím boxu, který pravidelně není větraný, maso nasákne zatuchlý zápach mrazícího boxu, a to se samozřejmě projeví jak na kvalitě,tak chuti výrobku.
Doporučuji Vám kupovat maso jen čerstvé a doma si ho sám zamrazit. Tak sám nejlíp víte, co kupujete. Dále bych Vám doporučila kupovat maso víc jak 120kč/kg a v masnách, kde Vám kvalifikovaný řezník i poradí, jaké maso koupit hned ke konzumaci nebo k zamražení. Jinak statků a farem je v ČR mnoho, např. Toulcův dvůr, my kupujeme např. drůbeží maso ve vesnici BRUSY (mezi Pískem a Strakonicema) přímo na statku. A kvalitní zvěřinu seženete u hajného.
Tereza Thielová
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Celiakie a kuskusMladý ječmen
Nadváha syna (11)
Obsahuje kamut lepek?
Zarůstající chloupky, hnědé fleky