Výživová poradna
11.05.2009 - Iva Veselá
Tatarské bifteky a zdraví
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli si myslíte, že tatarské bifteky jsou zdravé. Rovněž tak mléko nepasterizované, od soukromého chovatele, případně syrové žloutky do majonézy.Je možné, že by se člověk tímto nakazil toxiplazmosou ? Děkuji za Vaší odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
onemocnění z potravin vzniká požitím potravin kontaminovaných bakteriemi nebo jejich toxiny. A právě maso, mléko, vejce a ryby nejsou sterilní, jestliže nejsou zpracovány tepelnou konzervací. V syrovém stavu obsahují významně větší množství mikroorganismů, než zpracované. Co se týče tatarského bifteku, tam bych byla velice opatrná - stejně tak u syrového žloutku a nepasterizovaného mléka. Mleté maso (pokud není dobře uskladněné), podléhá obzvlášť rychle zkáze. Mělo by být čerstvé a dobře odleželé.
Pokud Vy nebo kuchař v restauraci připravujete tatarák, ani jeden by neměl ( v případě kuchaře NESMÍ) použít jakékoliv maso - pouze to, které je výrobcem určeno k přípravě syrových pokrmů.
Po požití syrového mletého hovězího masa může dojít k vícero nákazám, například parazitární nákaza tasemnicí bezbrannou a Escherchia coli 0157, která se projevuje křečmi v břiše a silnými průjmy, trvajícími až 5 dní. Dalším nebezpečím je toxoplazmóza, jejíž výskyt je u lidí častý. Velké nebezpečí představuje především pro těhotné ženy a postihuje nejvíce lidi se sníženou imunitou. Její riziko spočívá v konzumaci syrového (nebo nedostatečně tepelně opracovaného) masa, obsahující tkáňové cysty, nebo vzácněji po kontaktu se zvířetem (kočkou). Jsou známy ale i případy, kdy se člověk nakazil po konzumaci neomytého padaného ovoce a k infekci může dojít také při hře dětí na pískovišti, kde se pohybují kočky. Při konzumaci syrových vajec pak hrozí salmonelóza, což určitě víte a požitím nepasterizovaného mléka (nebo měkkých sýrů, kontaminované zeleniny a jídel před požitím tepelně nezpracovaných - např. paštiky) může dojít k listerióze.
Iva Veselá
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Kolik je bio a ekofarem?Rakovina prsu
Rozdíl mezi klasickým octem a jablečným
Synova malá váha
Zarůstající chloupky, hnědé fleky