Články
21.10.2011 - Iva Veselá
Zelí jako lék
Podzim nám dává o sobě vědět čím dál více, virózy se rozmáhají a nemocných přibývá. Je proto nejvyšší čas začít zařazovat do jídelníčku potraviny bohaté na vitamín C. Jednou z nich je zelí, které kromě tohoto vitamínu obsahuje řadu dalších, pro náš organismus cenných látek.
Kyselé zelí patří k nejzdravějším potravinám. Tato potravina je dostupná pro každého a mnoho nestojí. Může nahradit nedostatek jiné zeleniny, protože obsahuje řadu významných látek, nezbytných pro lidský organismus. Zelí také významně posiluje imunitu.
Co zelí obsahuje
- vitamíny - skupiny B, vitamín C, biotin, vitamíny K a P
- minerály - draslík, vápník, sodík, hořčík a železo
- stopové prvky - molybden, nikl, vanad, cín a stříbro
- jód, insulin, karotenoidy a glycidy
Tip výživového poradce
V podzimních dnech mnoho lidí trápí únava. A právě tu může odstranit vitamín C, na který je zelí bohaté. Vitamín C navíc pomáhá vstřebávání železa, které také hraje velkou roli v prevenci únavy. Pokud k těmto látkám připojíte echinaceu, celá kombinace ke všemu bude sloužit jako silná prevence proti podzimním virózám.
Kde zelí pomáhá
- hypovitaminóza (nedostatek vitamínů)
- choroby žlučníku, jater, žaludku, střev, srdce a cév
- záněty trávicího ústrojí
- dvanácterníkové vředy
- čistí krev, ledviny a játra
- působí proti křečím
- ničí škodlivé střevní bakterie
- upravuje zažívání, pomáhá s vyprazdňováním
- šťáva ze zelí působí s medem při odkašlávání
- pomáhá při léčbě akné, revmatismu, dně nebo artritidě (vhodné listy rozválet a vmasírovat do tkáně)
- popáleniny
- omlazuje organismus
Aby zelí skutečně splnilo svůj léčivý efekt, je dobré konzumovat denně kysané zelí přírodní v množství jedné kompotové misky a je ho možné různě dochutit. Například ve formě zelného salátu s přidáním cibule a olivového oleje.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Salát z kysaného zelí
Ingredience:
½ kg vařených brambor
½ kg kysaného zelí
malá plechovka sterilovaného hrášku
sklenice sterilované červené řepy bez nálevu
olej slunečnicový nebo olivový
sůl a mletý kmín
Postup:
Všechny suroviny smícháme a dochutíme solí a kmínem. Tento salát se může jíst samotný nebo jako příloha k masu. Salát je dobré nechat odležet.
Čočkový salát se zelím
Ingredience:
30 dkg čočky
1 červená kapie
1 menší cibule
1 jablko
hrstka syrového kysaného zelí
olivový olej
šťáva z citrónu
trochu cukru, pepř, sůl
Postup:
Namočenou čočku uvaříme v téže vodě doměkka. Scedíme a do horké čočky přidáme olej, sůl, pepř, cukr a necháme vychladit. Do prochladlé směsi pak přidáme ostatní suroviny, nakrájené na nudličky. Proleželé a vychlazené podáváme s celozrnným pečivem.
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pětiČtěte také:
Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokoládyNetradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce
Nutriční hodnoty sójových bobů
Pošmákněte si na Šmakounovi!