Články
20.08.2012 - Iva Veselá
Ďobáčky - ďobněte si také!
Ďobáčky jsou jedinečnou, lehce stravitelnou pochutinou s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů skupiny B, vlákniny, minerálů, zejména vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Jsou významným zdrojem fosfolipidů. Jedná se o sójový výrobek, který můžeme zařazovat jako náhražku masa. Mají nízký glykemický index, což nám napomáhá regulovat hladinu glukozy a inzulinu v krvi.
Náhrada živočišné stravy
Vysoká konzumace zejména červeného masa a uzenin není doporučována ze zdravotního hlediska. Maso a masné výrobky mají vysoký obsah bílkoviny, která způsobuje překyselené organismu a následné vyplavování vápníku z kostí. Masné výrobky jsou také charakteristické vysokým obsahem tuků a cholesterolu. Maso neobsahuje žádnou vlákninu a vitální látky, které jsou výsadou rostlinných potravin. Všechny tyto nedostatky odstraňuje rostlinná náhrada masa – Ďobáčky.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Přednosti Ďobáčků
- živočišnou bílkovinu nahrazuje bílkovina rostlinná. Rostlinná bílkovina nevyplavuje vápník z kostí a navíc účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- Živočišný tuk nahrazuje rostlinný olej. Nasycené mastné kyseliny jsou nahrazeny esenciálními polynenasycenými mastnými kyselinami, zejména ω-3 mastnou kyselinou, která je v naší populaci deficitní
- Cholesterol nahrazují rostlinné steroly a lecitin, které účinně snižují hladinu cholesterolu v krvi
- Ďobáčky mají přirozeně vysoký obsah jak rozpustné, tak nerozpustné vlákniny
- Ďobáčky se také vyznačují vysokým obsahem fytochemikálií
Složení:
soja 82%, rostlinný olej, směs koření, sůl
Nutriční hodnoty 100g:
bílkoviny 14,8g
sacharidy 5,8g
tuky 15,4g
vláknina 13,6g
Ďobáčky v kuchyni
Ďobáčky lze konzumovat za studena jako chuťovku nebo jako součást studených jídel například lehkých salátů. Velmi vhodné je využití v teplé kuchyni jako minutka nebo jako součást hlavních jídel, které odpovídají současným trendům o výživě.•
- Ďobáčky s rýží
- Ďobáčky s lečem
- Zapečené Ďobáčky s těstovinami a zeleninou
- Ďobáčky jako směs na vegetariánskou pizzu
- Ďobáčky se špenátem
- Ďobáčky se slanou palačinkou
Kde je zakoupíte?
Ďobáčky zakoupíte v prodejnách zdravé vyživy.
Zdroj: www.Kalma.cz
Hodnocení článku
Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Cuketa a celer pro zimní dnyČekanka na zlepšení trávení + 2 skvělé recepty
Kozí výrobky
Ředkvičky pro imunitu a kondici
Sojanéza, tofunéza...jsou lepší než majonéza