Články
05.04.2011 - Iva Veselá
Med a jeho vliv na zdraví
Med je ve své podstatě sladkou lepkavou hmotou, kterou vytváří včely. Vzniká zahušťováním především nektarů květů nebo sáním mízy rostlin. Med má přednost před klasickým cukrem nejen díky jeho chuti, ale také složení.
Druhy medů
Med můžeme podle původu rozdělit na květový (nektarový) a medovicový (lesní). (Domacimed.cz)
- Květový med
Barva květového medu je vodově čistá případně lehce nazelenalá (u akátového medu), slabě žlutá až zlatavě žlutá (u řepkového a lipového medu). Květové medy jsou velmi lehce stravitelné. Vzhledem k vysokému obsahu glukózy rychle krystalizují (často i několik dní po vytočení).
- Medovicový med
Barva medovicového medu je tmavě hnědá až červenohnědá. Má vyzrálejší aroma a ostřejší chuť. Medovicový med se získává hlavně z hmyzem přefiltrované mízy rostlin a má vysoký obsah minerálních látek (hlavně draslíku, hořčíku, fosforu) a baktericidně působících látek. Vzniká převážně v letních měsících.
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Nutriční hledisko, živiny
Co se týče nutričního hlediska, energetická hodnota medu je srovnatelná s cukrem ale nesrovnatelná svým složením.
Cukr obsahuje pouze sacharózu (řepný cukr), med obsahuje kromě sacharózy glukózu a fruktózu (cukr ovocný) - proto je i jeho chuť lahodnější. Z minerálních látek je med bohatý na draslík (pomáhá např. snižovat krevní tlak), nezanedbatelné množství vápníku a hořčíku (pro kvalitní růst vlasů, nehtů, kostí a zubů, eliminují křeče a příznivě působí na nervovou soustavu). Mezi další důležité minerály (i když je jich v medu malé množství), patří železo, mangan nebo zinek, což jsou vcelku silné antioxidanty zabraňující degeneraci organismu a chrání ho před volnými radikály. Med obsahuje malé množství vitamínů, jedná se zejména o vitamíny skupiny B.
Výrazným rozdílem mezi medem a cukrem je například to, že cukr obírá tělo o ty látky, které med tělo naopak zásobuje (ke štěpení sacharózy se totiž spotřebovávají některé vitamíny a minerální látky, které cukr neobsahuje, med ale ano).
Med dále obsahuje aminokyseliny, éterické oleje, pyly nebo mateří kašičku.
Pozor!
Zahříváním medu nad 40°C se látky, které „dělají" med medem - enzymy a ostatní cenné biologicky aktivní látky ničí. Proto med není vhodný na tepelné úpravy při vysokých teplotách
Zdravotní účinky
Některé studie uvádí, že med může příznivě ovlivňovat pylové alergie a jsou prokázány další zdravotní účinky známé stovky let - působí antibakteriálně a antisepticky.
Podle Zbyňka Mlčocha má med další příznivé účinky:
- pomáhá při nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu
- je účinný jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, operativních zákrocích či při jiném výrazném vypětí organismu
- podporuje obranyschopnost organismu
- prevence pro potíže s dýcháním, zánětů průdušek nebo horních cest dýchacích
- urychluje léčení žaludečních vředů, zlepšuje trávení
- působí jako prevence některých druhů rakoviny (např. rakoviny tlustého střeva)
- je považován za afrodiziakum a "životabudič"
- čistí naše tělo od volných radikálů, detoxikuje ho, pomáhá např. i s kocovinou a následky otrav
- léčí záněty žlučníku a regeneruje naše játra
- upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce
Pozitiva výroby medu
Med patří mezi řadu sladidel a je na spotřebiteli, které z nich si vybere. Co je podle mne důležitá věc - med je čistě přírodního původu, kdežto výroba cukru stojí na chemické výrobě. Navíc produkcí cukrové řepy se půda zatěžuje a v cukru i melase se nachází mnoho reziduí vlivem hnojení (pesticidy, insekticidy). U medu jde o čistě přírodní záležitost a díky opylení rostlin včelami se naopak zvyšuje rozmanitost rostlin.
A co vy? Máte raději med nebo klasický cukr?
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Kozí výrobkyMouky, které ještě neznáte
Pár zeleninových tipů
Perfect pasta - nízkokalorické těstoviny
Špalda - chutná a výživná obilnina
Diskuze
med a bolesti žaludku
Dobrý den, po konzumaci medu (i malého množství)mě bolí žaludek, trpím překyselením žaludku, může med způsobovat překyselení ? ? Jinak mám med velmi ráda, není nad chleba s medem.
31.10.2011 08:46Upřednostňuji med.Není větší pochoutky,než chleba s medem
01.09.2011 21:44Upřednostňuji med. Klasický cukr používám výhradně na zavařování,občas když něco peču.Čaj ani kávu si nesladím,hostům nabízím na slazení hnědý cukr v krystalech,používám třtinový cukr i med(do pudinků,na horké omáčky z čerstvého ovoce,na přípravu sladkých pokrmů i k pečení sladkostí)
06.04.2011 08:01