Články
30.04.2014 - Iva Veselá
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka
Pokud rádi experimentujete v kuchyni, tento seriál o netradičních moukách bude pro vás to pravé ořechové. Na našem trhu se začínají objevovat nové druhy mouk, se kterými si rozšíříte spektrum chutí a zároveň zvýšíte nutriční hodnoty celého vašeho jídelníčku.
Čiroková mouka
Co je čirok
Čirok je jednou ze známých rostlin zejména ve státech USA, Indii nebo Nigérii. Čiroku se také přezdívá "velbloud rostlinného světa" či sorgo. Výrobky z čiroku neobsahují lepek, proto jsou vhodné pro osoby s celiakií. Je bohatý na aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny a řadu minerálních látek.
Výrobky z čiroku
Dnes jsou k zakoupení asi 2 produkty z čiroku:
- čirokové vločky
- čiroková mouka
Nejvíce se používá právě čiroková mouka na přípravu bezlepkových těst.
V případě dotazů ohledně sestavení vyváženého bezlepkového jídelníčku kontaktujte našeho odborníka na výživu.
Čiroková mouka - použití
Čirokovou mouku můžete použít v jakémkoliv receptu (těsto na chléb, buchty,....) a je možné s ní nahradit až 60 % běžné mouky.
Indické placky - naan chléb
Ingredience:
200 g hladká čiroková mouka
150 g smetanový jogurt (8 % tuku)
½ čl prášku do pečiva
1 čl římského kmínu
1 čl mák
1 čl koriandr
sůl podle chuti
2 PL olej (olivový, sezamový nebo arašídový)
Postup:
1. V misce smícháme všechny suroviny kromě oleje ve vláčné těsto. Jogurt přidáváme po částech a těsto rukou prohněteme, až vyhněteme kouličku hladkého těsta. Necháme ho v misce chvilku odpočinout cca 5 minut.
2. Mezitím si nahřejeme teflonovou pánev. Olejem si potřeme dlaně a z těsta odebíráme kousky, které v mastných rukách tvarujeme do placiček o průměru cca 8 cm. Z této dávky jich bude 6 - 8.
3. Placky opékáme na suché teflonové pánvi při středním plamenu cca 3 - 5 minut z každé strany, až mají hnědé puchýřky. Podáváme k indickým, arabským i africkým jídlům z jednoho hrnce. Výborné jsou i k hustým polévkám, např. gulášová, čočková, dýňová s kokosovým mlékem.
TIP: Na chléb můžete přidat oblíbené bylinky.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.38 bodů z pětiČtěte také:
Kvásek a kváskový chlébPerfect pasta - nízkokalorické těstoviny
Smacker štíhlé nudle - nízkokalorické těstoviny
Tempeh a recepty
Zelí jako lék