Články
13.08.2009 - Tereza Thielová
Je libo švestiček z naší zahrádky?
Švestky jsou přímo léčivé plody. Jsou bohatou zásobárnou vitamínů, minerálních látek, vody a vlákniny. Významnou složkou švestek jsou i antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Švestky jsou nejen báječným podzimním ovocem, ale také lahodným přírodním prostředkem proti zácpě, jejich konzumací prospíváme srdci a jsou výborným detoxikačním prostředkem.
Konzumují se nejen čerstvě utržené ze stromu, ale i sušené, zavařené, používají se pro výrobu kompotů, alkoholických nápojů a dokonce i v kosmetice.
Přehled živin:
Ve švestkách je obsaženo mnoho živin prospěšných pro náš organismus. Jsou bohaté na vitamíny A i skupiny B. Je v nich obsaženo nepřeberné množství minerálních látek a stopových prvků, antioxidantů, přírodních barviv a mnoho dalších.
- Vitamín B12 (Kobalamin) – důležitý pro krvetvorbu, prevence anémie, snižuje riziko vzniku srdečních chorob, blahodárně působí na paměť, duševní výkonnost a svalovou koordinaci
- Biotin – nezbytný pro látkovou přeměnu, pečuje o zdraví a krásu vlasů, pokožky a nehtů
- Vitamín E (Tokoferoly, tokotrienoly) – silný antioxidant, chrání organismus proti působení volných radikálů, prevence některých druhů rakoviny, pomáhá zpomalovat stárnutí, zlepšuje hojení ran a stav pokožky
- Draslík – snižuje krevní tlak, omezuje tvorbu vzniku ledvinových kamenů a výskyt mrtvice
- Fosfor – zlepšuje látkovou přeměnu, doplňuje funkce vápníku při tvorbě a uchovávání dobrého stavu kostí a zubů, je důležitý pro tvorbu energetické molekuly ATP (adenosintrifosfát), která dodává energii do všech tělesných buněk
- Železo – rozděluje kyslík v krvi (hemoglobin) a ve svalech (myoglobin), zásobuje celé tělo energií, podporuje životaschopnost a funkci imunitního systému
- Vápník – zajišťuje pevnost kostí a zubů, v krevní plazmě napomáhá v přestupu živin přes biologickou membránu, podílí se na správné činnosti svalů a hojení ran, prevence proti osteoporóze, omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě (pravděpodobně snižuje výskyt rakoviny střev)
- Antokyany – červenomodrá barviva, chrání organismus před volnými radikály, rakovinou a onemocněním srdce
- Kvercetin – brání oxidaci škodlivého LDL-cholesterolu, působí proti volným radikálům
- Kyselina chlorogenová – silné antioxidační účinky, zachycuje volné radikály
- Nerozpustná vláknina – pomáhá zvětšit objem stolice absorbováním vody, váže toxické látky a usnadňuje vyprazdňování
- Rozpustná vláknina – v žaludku snižuje mírně kyselost, navozuje pocit plnosti žaludku a celkové sytosti, prebiotické účinky, snižuje vstřebávání tuků, žlučových kyselin a sacharidů, ochranný účinek na zažívací trakt
Se švestkami proti zácpě
Několik sušených švestek, švestkový kompot, povidla nebo čerstvé švestky jsou výborným přírodním projímadlem. Velmi spolehlivé, šetrné a vhodné i pro děti. Sedm švestek 30minut před spaním podporuje ranní stolici.
Umeboshi
,,Usušené švestky“ používají se při vodnatelnosti, srdečním záchvatu, při problémech se žaludečními šťávami a při bolestech hlavy, pomáhají předcházet únavě a podporují vylučování jedů z těla.
Švestky se používají i v kosmetice
Švestky se používají do různých tělových krémů, masážních krémů, při výrobě parfémů a do koupelových lázní.
Co tedy umí švestky?
- Zlepšují trávení a jsou prevencí proti zácpě
- Upravují krevní tlak
- Posilují nervy
- Zlepšují paměť
- Pozitivně ovlivňují látkovou výměnu
A teď nakonec pár dobrých receptů!
Švestková povidla
Suroviny: 1kg švestek, 100 g cukru, mletá skořice, hřebíček a mletý badyán
Postup: Zralé nebo i přezrálé švestky vypeckujte, umelte, v hrnci podlijte vodou a za stálého míchání nechejte rozvařit. Podle potřeby můžete přilévat vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Oslaďte je cukrem nebo fruktózou, a pokud chcete, přidejte mletý badyán, trochu mleté skořice a hřebíčku. Znovu povařte a vzniklá povidla plňte do vyhřátých kameninových nádob nebo sklenic. Pro lepší konzervaci můžete povrch posypat trochou salicylového prášku.
Švestková polévka
Suroviny : švestková šťáva (odšťavnit 1kg švestek), nízkotučná smetana, citrónová šťáva
Postup : šťávu promíchejte se smetanou a citrónovou šťávou, vychlaďte a podávejte s kousky nakrájených švestek a čerstvou mátou
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pětiČtěte také:
Hato mugiKvásek a kváskový chléb
Lněná semínka
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce
Diskuze
Super článek. Švestky jsou dobre v mnoha ohledech a ještě k tomu jsou tak výborný :))
10.05.2015 19:23To jsou :) a tvarohove noky se švestkovou omáčkou, to je teprve bomba :)
18.08.2009 13:12