Články

 

13.08.2009 - Tereza Thielová

Je libo švestiček z naší zahrádky?

 

Švestky jsou přímo léčivé plody. Jsou bohatou zásobárnou vitamínů, minerálních látek, vody a vlákniny. Významnou složkou švestek jsou i antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Švestky jsou nejen báječným podzimním ovocem, ale také lahodným přírodním prostředkem proti zácpě, jejich konzumací prospíváme srdci a jsou výborným detoxikačním prostředkem.

 

Konzumují se nejen čerstvě utržené ze stromu, ale i sušené, zavařené, používají se pro výrobu kompotů, alkoholických nápojů a dokonce i v kosmetice.

 

Přehled živin:

Ve švestkách je obsaženo mnoho živin prospěšných pro náš organismus. Jsou bohaté na vitamíny A i skupiny B. Je v nich obsaženo nepřeberné množství minerálních látek a stopových prvků, antioxidantů, přírodních barviv a mnoho dalších.

 

 

  • Vitamín B12 (Kobalamin) – důležitý pro krvetvorbu, prevence anémie, snižuje riziko vzniku srdečních chorob, blahodárně působí na paměť, duševní výkonnost a svalovou koordinaci
  • Biotin – nezbytný pro látkovou přeměnu, pečuje o zdraví a krásu vlasů, pokožky a nehtů
  • Vitamín E (Tokoferoly, tokotrienoly) – silný antioxidant, chrání organismus proti působení volných radikálů, prevence některých druhů rakoviny, pomáhá zpomalovat stárnutí, zlepšuje hojení ran a stav pokožky
  • Draslík – snižuje krevní tlak, omezuje tvorbu vzniku ledvinových kamenů a výskyt mrtvice
  • Fosfor – zlepšuje látkovou přeměnu, doplňuje funkce vápníku při tvorbě a uchovávání dobrého stavu kostí a zubů, je důležitý pro tvorbu energetické molekuly ATP (adenosintrifosfát), která dodává energii do všech tělesných buněk
  • Železo – rozděluje kyslík v krvi (hemoglobin) a ve svalech (myoglobin), zásobuje celé tělo energií, podporuje životaschopnost a funkci imunitního systému
  • Vápník – zajišťuje pevnost kostí a zubů, v krevní plazmě napomáhá v přestupu živin přes biologickou membránu, podílí se na správné činnosti svalů a hojení ran, prevence proti osteoporóze, omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě (pravděpodobně snižuje výskyt rakoviny střev)
  • Antokyany – červenomodrá barviva, chrání organismus před volnými radikály, rakovinou a onemocněním srdce
  • Kvercetin – brání oxidaci škodlivého LDL-cholesterolu, působí proti volným radikálům
  • Kyselina chlorogenová – silné antioxidační účinky, zachycuje volné radikály
  • Nerozpustná vláknina – pomáhá zvětšit objem stolice absorbováním vody, váže toxické látky a usnadňuje vyprazdňování
  • Rozpustná vláknina – v žaludku snižuje mírně kyselost, navozuje pocit plnosti žaludku a celkové sytosti, prebiotické účinky, snižuje vstřebávání tuků, žlučových kyselin a sacharidů, ochranný účinek na zažívací trakt

 

Švestky mají velký obsah vlákniny, proto jsou pomocníkem při zácpě nebo problémy s trávení.

 

 

Se švestkami proti zácpě

Několik sušených švestek, švestkový kompot, povidla nebo čerstvé švestky jsou výborným přírodním projímadlem. Velmi spolehlivé, šetrné a vhodné i pro děti. Sedm švestek 30minut před spaním podporuje ranní stolici.

 

Umeboshi

,,Usušené švestky“ používají se při vodnatelnosti, srdečním záchvatu, při problémech se žaludečními šťávami a při bolestech hlavy, pomáhají předcházet únavě a podporují vylučování jedů z těla.

 

Švestky se používají i v kosmetice

Švestky se používají do různých tělových krémů, masážních krémů, při výrobě parfémů a do koupelových lázní.

 

Co tedy umí švestky?

  • Zlepšují trávení a jsou prevencí proti zácpě
  • Upravují krevní tlak
  • Posilují nervy
  • Zlepšují paměť
  • Pozitivně ovlivňují látkovou výměnu

 

A teď nakonec pár dobrých receptů!

 

Švestková povidla

Suroviny: 1kg švestek, 100 g cukru, mletá skořice, hřebíček a mletý badyán

Postup: Zralé nebo i přezrálé švestky vypeckujte, umelte, v hrnci podlijte vodou a za stálého míchání nechejte rozvařit. Podle potřeby můžete přilévat vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Oslaďte je cukrem nebo fruktózou, a pokud chcete, přidejte mletý badyán, trochu mleté skořice a hřebíčku. Znovu povařte a vzniklá povidla plňte do vyhřátých kameninových nádob nebo sklenic. Pro lepší konzervaci můžete povrch posypat trochou salicylového prášku.

 

Švestková polévka

Suroviny : švestková šťáva (odšťavnit 1kg švestek), nízkotučná smetana, citrónová šťáva

Postup : šťávu promíchejte se smetanou a citrónovou šťávou, vychlaďte a podávejte s kousky nakrájených švestek a čerstvou mátou

 

Foto: Bodyandhealth.canada.com, Marthasteward.com

Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Maracuja, tamarillo, durian, curuba 
Pár zeleninových tipů 
První sójový zakysaný nápoj 
Tofu 
Zelí jako lék 


Diskuze

Lenka

Super článek. Švestky jsou dobre v mnoha ohledech a ještě k tomu jsou tak výborný :))

10.05.2015 19:23
tereza

To jsou :) a tvarohove noky se švestkovou omáčkou, to je teprve bomba :)

18.08.2009 13:12
fittka

švestky jsou výýýýborné !!! :)

13.08.2009 10:58
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny