Články
27.11.2008 - Iva Veselá
Superpotravina GOJI
Goji (godži) jsou sušené plody kustovnice čínské (lycium chinensis). Je to nejplnohodnotnější ovoce na celém světě! Goji mají světle červenou barvu a jsou velké asi jako sušené hrozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.
Příznivé účinky - působí proti rakovinným buňkám
- protizánětlivé účinky
- odstraňuje volné radikály
- zpomaluje proces stárnutí
- posiluje imunitní systém
- stimuluje hypofýzu
- posiluje játra a ledviny
- vyživuje krev
- snižuje krevní tlak
- lepší paměť a zrak
- podporuje dlouhověkost a sexuální potenci
- vitalita
Obsahuje - 18 druhů aminokyselin
- 21 stopových prvků (zinek, měď, vápník, selen, železo,…)
- vysoký obsah vlákniny a fosforu
- bohatý zdroj karotenu (bohatší než mrkev)
- vitamíny C, B1, B2, B6, E
Obsahuje také tzv. beta-sitosterol - tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.
Goji je unikátní!
Goji totiž obsahuje výjimečně silné antioxidanty, které neutralizují volné radikály (vedlejší produkty při dýchání, která se považují za příčinu stárnutí a degenerace organismu).
Vhodné pro - sportovce a těžce pracující
- oslabené, nemocné a starší lidi
- ženy (působí na menstruační cyklus)
- podrážděnost a nervozitu
- zlepšení pevnosti nehtů
- omezení bolesti hlavy
Pokrmy - goji se mohou jíst samostatně (nejsou sířené ani chemicky upravované)
- příprava sladkých jídel
- do cereálních směsí a jogurtů
- koktejly, čaje (náhrada šípku)
Šetrné zpracování
Goji musí být zpracovávány opatrně, protože při kontaktu s pokožkou oxidují, takže jsou při sklizni lehce sklepány na plachty a poté usušeny. Celý proces je velmi šetrný, striktně se vyhýbá umělému dosoušení nebo použití chemikálií. Díky tomu je dosaženo maximální živosti sušených plodů a zachová se tak jejich nejvyšší možná nutriční hodnota.
Pro dosažení blahodárných účinků stačí denně konzumovat asi 30 gramů (malá hrstka).
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pětiČtěte také:
Hannasaki - čaj s nevšedními vlastnostmiChléb ASON
Jáhly - loupané proso
Oříšky a semínka
Zázvor - zázračný 'kořen' přírody