Články
19.10.2010 - Iva Veselá
Co jste možná nevěděli o sóje
Sójové boby jsou základem pro produkci mnoha potravin, jako například tofu, sójové maso a také sójové nápoje. Obsahují pro organismus nezbytné aminokyseliny, minerální látky jako například fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. V neposlední řadě také důležité vitaminy A, B, D, E. Sójové výrobky např. značky Alpro soya jsou rostlinnou alternativou mléčných výrobků pro zdravý životní styl.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Výživná hodnota sóji
Sója je luštěnina velmi bohatá na bílkoviny, obsahuje jich 35 – 38 procent. V minulosti se bílkoviny, obsažené v sóje, považovaly za méně hodnotné, než bílkoviny živočišné. Pravdou ovšem je, že tyto bílkoviny jsou velmi hodnotné díky dobrému aminokyselinovému (aminokyseliny = stavební kameny bílkovin) složení s vysokým podílem esenciálních (nepostradatelných) aminokyselin. Podle norem WHO (Světové zdravotnické organizace) je obsah všech esenciálních aminokyselin v sóje stejný a mnohdy vyšší, než doporučené množství v živočišných bílkovinách. Ani jedna z nepostradatelných aminokyselin není nižší, než minimální nutné množství. Další otázkou je ovšem stravitelnost sójové bílkoviny. Ta je také dalším faktorem, určujícím kvalitu bílkovin. Stravitelnost vyjadřuje to, jak náš organismus dokáže využít přijaté bílkoviny. V případě sójové bílkoviny je stravitelnost stoprocentně porovnatelná se stravitelností bílkoviny mléka nebo masa. A pokud sečteme výsledek chemického skóre a stravitelnosti, dostaneme celkový obrázek o tom, jak je daná bílkovina kvalitní – hodnotu PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score). V případě sójové bílkoviny je výsledná hodnota PDCAAS velmi vysoká a porovnatelná s hovězím masem.
Jak se sójové nápoje vyrábí?
Proces výroby je v podstatě velmi jednoduchý. Sójové boby se v optimální zralosti sklidí a vyloupou se z lusků. Zalijí se horkou vodou, aby změkly. Po určité době se přidá čerstvá voda a vše se společně rozmixuje na jemné, mikroskopické částice. Poté už zbývá jen výslednou směs pečlivě přefiltrovat a nápoj je hotový. Není v tom tedy žádná chemie ani modifikace. Jen sójové boby, voda a fyzikální procesy, které běžně aplikujeme i v kuchyni.
Pro Bio-Life.cz: Zena-podnikatelka.cz
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
10 nejzdravějšíh potravinLněné semínko pod lupou
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Obilí k pití
Pár zeleninových tipů