Články
07.03.2009 - Iva Veselá
Jak si vyrobit vlastní amasaké
Amasaké je tradiční, velice lahodný, sladký japonský pokrm. Představte si jemně pomletou kašičku z jakékoli obiloviny (rýže, jáhly, oves), která prošla procesem fermentace, a v důsledku toho je přirozeně nasladlá. Neobsahuje jednoduchý cukr, umělé přísady ani konzervační látky. Přesně tak vypadá a chutná - amasaké.
Použití
Tyto dezerty se používají samostatně jako dezert nebo jako sladidlo do pudingů., kaší ,koktejlů, koláčů, čajového pečiva, buchet atd.
Použití amasaké je široké - můžeme jej ochutit oříšky, kokosem, sušeným ovocem, naředit a svařit s pudinkem, zapéct jako základní surovinu nákypu nebo použít jako sladké mléko na kaše. Recepty z amasaké pochází je z japonska a hotové amasaké se dá i koupit v prodejnách zdravé výživy. Pokrm je lehce stravitelný a neměl by zatěžovat slinivku břišní. Vhodné i jako strava pro miminka.
Příprava
Tato pochoutka se vyrábí z pšenice ozimé. Pšenici necháme první den namočenou ve vodě, ráno vodu slijeme a pšenici přemístíme na mělký talíř na utěrku a shora ji druhou polovinou utěrky přikryjime, aby byla ve tmě. 3x denně utěrku pokropíme, aby nevyschla. Za 3-4 dny je pšenice naklíčená - nejdřív vyraší zhruba tři kořínky a až pak klíček. Ten by měl být tak 1-3 mm dlouhý, ne víc. Pak pšenici zvolna usušíme (žádná sušička!) a skladujeme ve skleničce v lednici. Těsně před použitím umeleme na mlýnku.
Proč mlít těsně před použitím?
Jestliže pšenici rozemelete dříve, nezesládne vám tolik jako když je čerstvá. Pšenice se musí skladovat neumleté, aby tuk z klíčků nežlukl a neztrácely se z pšenice cenné enzymy.
RECEPTY
Amasaké - sladká kaše bez cukru
Pšenice 1 díl
Rýže (jáhly, oves) 10 dílů
Pšenici necháme naklíčit (v nouzi stačí i přes noc namočená). Rýži uvaříme ve vodě do měkka, slijeme a teplotu necháme klesnout na takovou teplotu, abychom udrželi na hrnci ruku. Pšenici rozmixujeme s trochou vody a vmícháme do rýže. Položíme pod peřinu na cca 2-6 hodin a necháme „fermentovat" - rychlost fermentace závisí na teplotě, kaše řídne a zesládne. Tento proces musíme včas zastavit, jelikož by amasaké začalo kysnout. Amasaké můžeme jíst hned nebo ho převařit, čímž fermentaci ukončíme. Uchováváme v lednici nebo jej zamrazte.
Ovocné amasaké
1 kg ve vodě uvařené rýže (bez soli)
100 g naklíčené pšenice
1 sušených švestek (jablek, hrušek...)
2 lžíce strouhaného kokosu
Pšenici s trochou vody rozmixujeme na kaši. Rýži necháme zchladit na cca 50 °C . Vmícháme pšeničnou kaši, kokos, sušené švestky a necháme 4-6 hodin pod peřinou zfermentovat. Rýže zesládne a zřídne na kaši. Ke konci kontrolujeme zda nekysne (délka fermentace záleží na teplotě). Pokud ihned nepodáváme, amasaké převaříme, čímž zastavíme farmentaci. Uchováme v lednici nebo zmrazíme.
Tipy:
1. Amasaké posypeme mákem s třtinovým cukrem.
2. 1 l amasaké svaříme s 4 lžícemi kokosové moučky a 1 čokoládovým pudinkem.
3. Amasaké rozmixujeme a dochutíme oříšky, semínky apod.
4. Amasaké použijeme jako výchozí surovinu místo rýže a cukru do nákypů, přidáme do jahelníků apod.
Hodnocení článku
Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 4.32 bodů z pětiČtěte také:
Mladá pšeniceNebuďte otrávení, dejte si ředkev
Ředkvičky pro imunitu a kondici
Sušené plody Jejube
Švestičky umeboshi
Diskuze
Amasake - prevarit s pridanim vody?
Dobry den, Vyrabim amasake poprve. Pro ukonceni fermentace jsem dala do trouby na 150 stupnu na 20 minut. Na sporaku se pripalovalo. Bylo v nem jen trochu tekutiny. Ale pripada mi, ze by se melo naredit vodou, jinak z nej bude korpus. Mate nekdo prosim zkusenost? Hezky vecer Hanka
01.05.2019 19:53Článek je zajímavý, jen bych vytkla jednu věc. Není pravda, že amasaké neobsahuje jednoduché cukry - ty se právě vytvoří rozkladem těch složitých (škrob) v průběhu klíčení a fermantace.
01.08.2017 11:33Člověče já to zkusil a výsledek nevábně voněl, konzistence taky všelijaká.Za stálého míchání jsem vlil do záchodu. Teď po víc než roce jsem dostal odvahu a klíčím vlastní klíčky z pšenice v PETce. Tak snad to dopadne lépe.
02.12.2014 21:23Daly by se použít sušené pšeničné klíčky koupené v obchodě?...nějak se nám nakupili doma a tak nevím co s nimi. Děkuji
02.12.2014 13:29