Články
10.12.2008 - Iva Veselá
Chléb ASON
Chléb Ason je čistý přírodní samožitný celozrnný chléb. Je složen pouze ze žita, vody, kmínu a soli. Může pomoci při nadváze, zácpě, pročištění, zlepšení kondice, síly a odolnosti. Chléb je vyroben přírodním kvašením a kysáním, bez pšenice a jakýchkoli chemických látek.
Chléb je kvalitka
Pekárna, která chléb peče a dále prodává v obchodech zdravé výživy, se též jmenuje ASON. Peče nejet tento chléb, ale i jiné žitné speciality, žitné chrupky, ochucené i neochucené. Chrupky jsou navíc v biokvalitě, bez chemie, pšenice a droždí. Pšenice je totiž vysoce toxická obilovina, takže by se s ní mělo opravdu šetřit. Proto se do krupek používá čerstvě mleté kompletní biožito, biokmín, mořská sůl a velmi měkká voda. Chuť i vůně všech výrobků je vynikající.
Chraňte své zdraví
Nadměrná spotřeby výrobků z pšenice, mléka, tuku, cukru, soli a tvrdé vody je jednou z příčin zácpy, zahlenění, zánětů, nadváhy, alergií, ztráty odolnosti, špatné kondice a dalších nemocí. Pšeničný lepek podobně jako mléčná bílkovina kasein zalepuje stěny střeva, které pak nemůže řádně přijímat živiny ani vylučovat škodlivé látky. Ty se pak v těle ukládají, poškozují jeho funkci a ucpávají životně důležité cesty. Proto je doporučeno nahradit část pšeničné stravy například tímto žitným chlebem Ason. Je zcela bez pšenice a chemikálií. Je to součást aktivní zdravotní prevence
Dopřejte tento chléb i dětem! Má nespornou biologickou hodnotu a jeho cena je zhruba stejná jako cena ostatního celozrnného pečiva. Tím, že prochází procesem přírodního kvašení a kysání, je část škrobu i žitného lepku rozložena na jednodušší cukry a aminokyseliny. To usnadňuje trávení a zvyšuje výživnou hodnotu. Často mizí zácpa, ustupuje zahlěnění, a tím sklon k zánětům, upravuje se tělesná váha, zlepšuje se kondice a tělo se čistí.
I chléb jíme různě
Nejezte tento chléb čerstvý, důkladně kousejte, prosliňte a zvykněte si na něj postupně. Zmrazením neztrácí vůni, chuť ani energii. Můžete z něj udělat polévku, topinky, napařit ho místo knedlíků apod. Spolu se zeleninou vytvoříte výborný základ jídelníčku.
Jak na žitný kvásek?
Pro založení kvásku potřebujeme následující:
1. kvalitní čerstvou jemně mletou celozrnnou žitnou mouku – nejlépe v biokvalitě
2. vodu
1. den (založení kvásku)
Do velké sklenice (nejlépe 1 litr) nasypeme cca 100 ml mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Na sklenici dáme potravinářskou fólii, upevníme gumičkou a postavíme na teplé místo (cca 30 °C).
2. den (1. krmení kvásku)
Těstíčko promícháme a ochutnáme. Je-li nakyslé, přidáme opět cca 100 ml mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme až mámě opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo. Pokud těsto není nakyslé, tak ho jen promícháme, přikryjeme a necháme stát do dalšího dne na teplém místě. U vznikajícího kvásku sledujeme barvu – neměla by se měnit, konzistenci – v těstě by se měly začít tvořit bublinky a tím by mělo začít zvětšovat svůj objem. Zpočátku budou bublinky možná málo zřetelné, později větší. Dále sledujeme chuť- měla by být kyselá a vůni výraznou a příjemnou. Poznáte sami, určitě by kvásek neměl mít nepříjemnou vůni nebo smrdět.
3. den (2. krmení kvásku)
Těstíčko promícháme a ochutnáme. Přidáme opět cca 100 ml mouky a vlažnou vodu, řádně promícháme až mámě opět středně hustou kaši. Přikryjeme a postavíme na teplé místo.
4. den (pečeme)
Již bychom měli mít hotový kvásek – hodně kyselý. Vznikly v něm ty správné bakterie, které jsou zodpovědné za přítomné kyseliny. V momentě kdy už bakterie zpracovaly veškerou mouku se začne objem kvásku opět zmenšovat – bakterie jsou „hladové“ a přestaly produkovat CO2. V této fázi můžeme buď upéci z kvásku chleba nebo ho můžeme nakrmit a počkat ještě 1 den. Předtím než použijeme kvásek do chleba z něj ubereme cca 50 ml do skleničky, kterou uzavřeme a schováme do lednice.
Tak a máme založený kvásek, který už teď budeme pro další pečení jen množit – takzvaně „vést“.
Autor: Iva Veselá
Zdroj: www.kolinger.cz
Zde si můžete tento chléb objednat
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Exotické výživné pomeloMeruňková jádra proti rakovině
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce
První sójový zakysaný nápoj
Sezamový olej