Články
18.03.2011 - Iva Veselá
Garcinia cambogia
(Foto)
Garcinia cambogia se běžně vyskytuje v Indii, kde se také velice dlouhou dobu používá v tradiční ajurvédské medicíně. Je to keř rostoucí v jihovýchodní Asii. Také je známý jako Tamarind malabarský. V této oblasti světa se toto ovoce, které bychom mohli přirovnat k malé tykvičce, pro své vlastnosti a prospěšné účinky na zdraví používá na vaření. Garcinia Cambogia se po mnohá staletí běžně vyskytuje také v Indii, kde se jako ovoce či koření používá v tradiční ájurvédské medicíně.
Plody
Plody garcinie dorůstají velikosti malého jablka o průměru asi sedmi centimetrů. Chrání je hrubá kožovitá kůra, která má purpurovou až fialovou barvu. Uvnitř se dělí na čtyři až sedm dílků s měkkou perlově bílou dření a podlouhlými poživatelnými jadérky.
Plody garcinie obsahují kyselinu hydroxycitronovou a pektin (v potravinářství je pektin hojně používaný jako zahušťovadlo).
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Účinky garcinie
Hydroxycitronová kyselina brání procesu tvorby tuků (tzv. lipogeneze), obvykle sloužící k uložení energie do zásoby. Do značné míry tělo začne využívat tuky jako zdroj energie.
- snižuje produkci cholesterolu a mastných kyselin
- zvyšuje produkci glykogenu v játrech
- tlumí chuť k jídlu
- zvyšuje produkci tělesného tepla aktivací procesu termogeneze
- neovlivňuje nervový systém (bez nežádoucích účinků)
Plody garcinie cambogie se tedy dají využít jako potencionální dietetikum doplněk redukční kúry a kontroly chuti k jídlu. V tradiční medicíně se používá odvar plodové kůry při revmatismu a střevních potížích jako jsou helmintózy (napadení cizopasnými červy) a úplavice.
Jak je to s dávkováním?
Běžná dávka čistého extraktu je stanovena na 2x denně po 200 mg - vždy 15 minut před jídlem. Používání garcinie by se mělo vynechat v těhotenství nebo žloutence.
Zdroje:
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
Jerky - maso přímo po ruceLněné semínko pod lupou
Oříšky a semínka
Sója a obsah esenciálních aminokyselin
Zelí jako lék