Články
22.03.2010 - Iva Veselá
Artyčoky
Artyčoky zlepšují trávení a pomáhají při detoxikaci organismu. Obsahují látky jako je vitamín B3, B5, vitamín C, H, kyselinu listovou, cynarin, železo, draslík a zinek.
Zdravotní pochoutka
U nás neznámá pochoutka, ve Francii oblíbená lahůdka. Artyčok původně býval okrasnou rostlinou, dokud se nepřišlo na jeho zdravotní účinky. Výtažky artyčoků dokáží zmírnit bolesti břicha nebo plynatost.
Diabetici by měli artyčoky také sem tam zařadit do svého jídelníčku, protože pomáhají regulovat hladinu cukru po jídle. Je také účinným lékem při dně, protože má celkově čistící a detoxikační účinky. Čerstvé artyčoky bychom neměli skladovat moc dlouho, doporučuje se maximálně dva tři dny a uvařené hned jíst. Potom nejsou moc dobré.
Artyčoky obsahují cynarin, který zvyšuje produkci žluči a zlepšuje funkci jater. Výsledkem je lepší trávení a štěpení všech typů tuků. Artyčok léčí poruchy jater a žlučníku, syndrom dráždivého tračníku a nevolnost. Má diuretické )činky, pomáhá proti zadržování tekutin v těle a vysokému krevnímu tlaku. Flavonoidy pomáhají udržet zdravé tepny.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.
Artyčoková omáčka s pita chlebem
8 placek chleba pita
200 g nízkotučného smetanového sýra
200 g sojanézy
100 g nastrouhaného parmazánu
1 nakrájená cibule
2 prolisované stroužky česneku
380 g marinovaných artyčokových srdíček
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
ČesnekJerky - maso přímo po ruce
Karob
Když nevíš coby, dej si ROBI
Lněné semínko pod lupou
Diskuze
Artyčok
Prý je také prospěšný odvar z artyčokové natě. Máte s tím někdo zkušenost? Našla jsem to na http://www.prodejbylin.cz/artycok_nat/index.html
08.08.2010 14:00