Články
30.07.2014 - Iva Veselá
Sušené plody Jejube
Ptáte se, co znamená tento prapodivný název? Jejube neboli roztomilejší název Cicimek datlový je jedno z nejstarších druhů ovoce, které se používá více než 4000 let. Hojné využití jejuby zná tradiční čínská medicína. Jejube se u nás prodávají jako sušené plody, které mají nasládlou chuť, a obsahují vysoké množství vitaminu C.
Co jejube obsahuje
Toto původem jihoasijské a japonské ovoce obsahuje řadu cenných látek:
- vitamin C (20-30x více než citron)
- vitamin B
- beta-karoten
- bioflavonoidy
- minerální látky (draslík, fosfor, železo, zinek, mangan)
- rutin
Jejube a vliv na naše zdraví
Jejuba má pro člověka mnoho zdravotních přínosů:
- zmíruňuje záněty v organismu
- podporuje tvorbu krvinek
- příznivě působí na játra a slezinu
- odhleňuje a čistí organismus
- pomáhá zlepšovat usínání
Použití jejuby
Sušené plody můžete mlsat během dne nebo používat v kuchyni stejně jako ostatní sušené plody. Nekupujte ovoce doslazované cukrem nebo ošetřené siřičitany (E220).
Jejubu zakoupíte většinou ve specializovaných prodejnách, které se zaměřují na čínskou medicínu a ajurvédu. Na internetu je běžně k dostání. Balíček 200 g přijde asi na 100 Kč.
Jsou vám povědomé tyto želé bonbónky? Jmenují se podle jejuby. Bonbónky imitují právě toto ovoce.
Tip výživového poradce
Obvyklé množství sušeného ovoce u žen na dopolední svačinu bývá kolem 30-40 g. Vždy ho doplňte o oříšky nebo trochu jogurtu, kvůli snížení glykemického indexu. Poznámka - želé bonbónky baštit nebudeme :)
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce ve Food Life.
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
Granátové jablkoChřest - dejte mu šanci
Javorový sirup
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková mouka
Ředkvičky pro imunitu a kondici