Články
24.04.2009 - Iva Veselá
STOP překyselenému organismu
Překyselený organismus mívá občas každý z nás. Někdo o tom neví, někdo jím i trpí. Víte ale, které potraviny překyselení způsobují?...
Základní předpoklad z kterého můžeme vycházet je, že potřebujeme jíst potravu, která obsahuje jak složky kyselinotvorné tak zásadotvorné. Převažovat by ale měly složky zásadotvorné, protože i naše krev si udržuje mírně zásaditou povahu. Kromě poměrového složení kyselinotvorných a zásadotvorných potravin na našem talíři, hraje taky roli schopnost některých potravin posunout pH celého organismu směrem k jednomu pólu (např. švestička umeboshi je silně zásadotvorná a používá se jako rychlá pomoc při překyselení oraganismu).
Tabulka pH:
pH krve se pohybuje v rozmezí hodnot 7,37 a 7,43. Pokles nebo vzestup těchto hodnot ohrožuje zdraví. Pokud si změříme pH moče a zjistíme, že je pod hodnotu pH 6,8 - jsme překyselení. Naopak pokud dlouhodobě převládají zásadité hodnoty nad pH 7,8, je zapotřebí pH snížit.
0-6: kyselé prostředí
7: neutrální
8-13: zásadité prostředí
V případě dotazů ohledně výživy, detoxikace či zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Vznik nerovnováhy >> překyselení
1. nevhodná strava (příliš kyselinotvorná). Více viz tabulka níže.
2. negativní vliv prostředí - toxické vlivy, elektrosmog, chemie, těžké kovy (blokují detoxikační enzymy), špatný vzduch
3. mělký dech (nedostatečné dýchání odvádí málo CO2 a potom je krev překyselená), nedostatek pohybu (špatné prokrvení), nedostatek spánku, stres, chronické kvašení ve střevech...
Kyselinotvorná a zásadotvorná strava
Hned na začátek si musíme ujasnit, že je rozdíl mezi tzv. kyselou či zásaditou stravou a kyselinotvorným nebo zásadotvorným účinkem (nebo potravinou). Zde nesmí dojít k záměně či nepochopení. Jsou potraviny, které samy o sobě vykazují nízké pH a "tváří" se kysele (např. citrony jsou velmi kyselé jejich pH=2,3, jablka pH=3,5, pomeranč pH=3,5, rajčata pH=4,5, kravské mléko pH=6,5...), ale důležité je to, co se s nimi děje v těle - jestli se z nich vytváří kyselé nebo zásadité látky.
Naproti tomu pokud hovoříme o kyselinotvorné nebo zásadotvorné stravě, tak mluvíme o tom, jaké látky z určité potraviny po strávení vzniknou. Např. kyselý citron s pH 2,3 v těle reaguje zásaditě (pokud byl sklizený zralý) - tudíž je zásadotvorný. Při trávení mléka, které je zásadité, se jeho bílkovina a tuk v těle stanou silnými oxidanty. Ve výsledku je mléko kyselinotvorné.
|
Maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr a veškeré sladkosti jím slazené (včetně marmelády, sušenek, zmrzliny...) Obilniny - lehce kyselá reakce Luštěniny - lehce kyselá reakce Ořechy (kromě mandlí), mák Ocet, ovocný ocet, citróny (na trhu vždy nezralé) Špenát a rebarbora (vysoký obsah kys. šťavelové) Rajčata, jahody, průmyslové výrobky z brambor Tuky a oleje Podle jednoho zdroje: ovoce (viz. níže) |
|
Kořenová zeleniny, brambory a téměř všechny druhy zeleniny |
Poznámka k tabulce:
- Obecně lze říci, že obiloviny a luštěniny - jsou kyselinotvorné - jinak by se těžko trávily a zelenina je zásadotvorná
- Ovoce je v malé míře v žaludku lehce zásadotvorné, nicméně dál trávením se stává okyselující: jde rychle do krve, vyplaví inzulín, což je okyselující - oxidační proces je velmi rychlý, vrhnou se na to kvasinky a to je opět okyselující. Ovoce je tedy ve větším množství okyselující
- Jsou-li v těle plísně nebo je-li slabá slinivka, téměř vše se v těle stane kyselinotvorným!
- Sebelepší jídlo snědené večer - okamžitě okyseluje, protože se nestráví!
- Tepelně upravená zelenina, když vychladne - je okyselující. Jediná šance: musí se udržet teplá (třeba v termosce).
- Kombinace obilovina a ovoce - jednoduchý cukr z ovoce zablokuje trávení složitého cukru z obilí, to začne kvasit a překyselí organismus
- Jáhly jsou obilovina a jako takové jsou nejméně okyselující (nikoliv zásadité, jak se občas udává).
Jak poznáte, že došlo k překyselení?
- bolesti hlavy
- únava a častá podrážděnost
- pálení žáhy
- stav pleti - celulitida, zpravidla velké póry (v obličeji), zvýšené vylučování kůží, barva kůže jiná než lehce růžová (tzn. bledá, červená, modročervená, šedá, žlutavá, zelenavá, hnědavá)
- poškození vlasů a pokožky hlavy - suché, křehké, matné vlasy s tvorbou lupů
- nehty - boule, ztloustnutí, velmi tenké nehty, praskliny
- případně potah na jazyku a zápach z úst
- acidózový test - test s kožní řasou
Tak teď již víte, že to co jíte vám může přinést bolesti hlavy, podrážděnost a další nevýhody. A naopak, že dostatkem zeleniny ve stravě a dalšími produkty můžete zvrátit své překyselení. Pomoc si můžete úpravou jídelníčku, dechovými cvičeními, ale třeba i léčebnými prostředky - ať už se jedná o léčivou 7denní kůru s umeboshi nebo léčivé nápoje. Další tipy v článku: "Potraviny jako léky".
Hodnocení článku
Hodnotilo 48 čtenářů průměrem 4.06 bodů z pětiČtěte také:
Jak se vyznat v tučných sýrech?Semínka jak je neznáte
Složení potravin - přehled
Vlastnosti jehněčího a hovězího masa
Základy vašeho jídelníčku
Diskuze
Toto je stará věc. Funguje to jinak, než tvrdí všichni ti „odborníci“ na zdraví. Neznepokojoval bych se takovými hloupostmi.
22.11.2016 21:46Toto je stará věc. Funguje to jinak, než tvrdí všichni ti „odborníci“ na zdraví. Neznepokojoval bych se takovými hloupostmi.
22.11.2016 21:45Web: http://www.zivavoda.cz/ionizatory/
K těm mléčným produktům: pasterované mléko je kyselinotvorné.. Je to hlavně problémům se štěpením mléčného tuku. Pokud je ten tuk již \"natrávený\" pomocí mikroorganismů ( např. ten kefír ), tak už by to kyselinotvorné být nemělo. Co se týče pálení žáhy, tak mě na to mléko nezabírá, ale zabírá na to zázvorový čaj a také pivo. Také jde pít ionizovanou vodu. Základem je ovšem zdravá strava bohatá na ovoce a zeleninu s minimem tuků
14.02.2013 13:03takže pokud to chápu, mléko je lehce kyselé a zásadotvorné proto sklidňuje např. zmíněné pálení žáhy. že? :D
26.11.2012 19:21v textu píšete, že mléko ma pH 6,5. o pár řádků níže, že je zásadité - což tedy opravdu není..
13.04.2012 15:27ph kefíru
Zdravím, nevedel by mi niekto poradiť, či je vodný kefír zasadotvorný alebo kyselinotvorný? Ph je kyslé. http://www.tibi.kevar.sk/ Nikde o tom neviem nájsť informáciu... Alebo či existuje nejaká metóda ako si to zmerať sama? Ďakujem.
27.11.2011 13:57chyba?
Tak tu je nedorozumenie. Krv má za každých okolností tendenciu udržať pH v rozmedzí cca 7,37 a 7,43. Aby to dokázala berie prvky z telesných zásob. Krv nemôže byť prekyslená, ak by to nastalo, tak naše účinkovanie na tejto zemi končí. Tá tabuľka hodnôt sa vzťahuje na pH moča, podľa čoho sa dá poznať či máme nadbytok kyselín a teda začať krvi pomáhať odkyselovaním.
12.09.2011 15:48Jak mam provézt pročištění organizmu a být stíle svěží??
01.09.2010 18:40