Články
02.02.2009 - Iva Veselá
Kondice a konstituce - 2. díl
Miinulý článek "Kondice a konstituce - 1.díl" byl zaměřen na vrozenou konstituci našeho těla a znaky. Dnešní článek bude určen pro kondici našeho těla. Kondice je oproti konstituci momentální stav, který se může měnit den ze dne, z hodiny na hodinu. Naše kondice závisí na tom, jak se stravujeme, jak se probudíme, na našem psychickém naladění, na případném stresu, který prožíváme či množství odpočinku, který si dopřáváme, závisí na aktuální činnosti, prostředí ve kterém se pohybujeme ale i ročním období...
Svojí momentální kondici poznáme především podle toho, jak se celkově cítíme. Ideální kondice je vyvážený stav. Ani příliš jinově rozvolněná, ani příliš jangově přepjatá. V tabulce jsou uvedeny znaky, podle kterých můžete poznat, zda-li se nacházíte již v extrémní poloze. Pokud ano většinou sami víte, že jste ve stavu, který vám není zcela přirozený.
Jinová kondice (extrém):
Celkový stav: únava s pocitem nepevnosti, pasivita, zpomalenost, plačtivost, přecitlivělost, flegmatický, nic se vám nechce, zapomnětlivost, lhostejnost, přemíra a potřeba lásky, nerozhodnost, submisivita, přílišná poddajnost
Stolice: řídká, mazlavá, neformovaná
Moč: časté močení, močení v noci, světlá moč
Spánek: spánek delší než 9 hodin
Hlas a řeč: pištivý hlas, zpěvavá řeč, tlumená řeč
Chůze: pomalé chůze, klátivá chůze, chůze palec přes palec
Ruce: laxní, nepevné podání ruky, vlhké až mokrá dlaně
Pleť a vlasy: vlhké až potící se nohy, mastná pleť, splihlé „mastné" vlasy
Rukopis: měkký nebo nevýrazný rukopis, velké nebo kudrlinkové písmo, sklon písma doprava, chuť a potřeba psát
Mrknutí: častěji než 3x za minutu, světlý až bílý jazyk, měkký málo znatelný puls
Jangová kondice (extrém):
Celkový stav: únava s pocitem napětí, nervózní, stažený, neklidný, hyperaktivita, roztěkaný, nemůže usnout, deprese, obtíže s navozením relaxace, žádostivost, domáhání se, vztek, zuřivost, zloba, nenávist, ukvapené rozhodnutí, nepružnost, rigidita, ztuhlost, dominance
Stolice: zácpa, stolice tuhá, bobky
Moč: moč méně než 3x denně (málo), tmavá moč, hutná
Spánek: spánek kratší než 6 hodin
Hlas a řeč: hluboký hlas - jako ze záhrobí, sekavá řeč, hlasitá řeč až křik
Chůze: rychlá chůze, vojensky rázná chůze, chůze s patami pevně u sebe
Ruce: pevný stisk ruky při podání, suché šustící dlaně
Pleť a vlasy: suchá praskající pokožka (nohy), suchá pleť, suché vlasy
Rukopis: výrazný rukopis, drobné písmo, sklon písma do leva, neschopnost písemného kontaktu
Mrknutí: méně než 3x za minutu, červený nebo žlutý jazyk, tep, který „buší"
Pozorovat a reagovat
Lidé obecně sami sebe málo pozorují, málo se vnímají. Je dobré se to naučit. Je dobré se pozorovat a ptát se sami sebe například: Jak se cítím? Co jsme jedl(a)? Souvisí to? Jaké je počasí, není v místnosti přetopeno? apod.
Pokud zjistíme, že jsme v příliš jinové kondici, není dobré sníst jinovou potravinu. Mnohem lepší je připravit si něco více jangovějšího (třeba zapečenou mrkev či karbanátek). A naopak, jsme-li v jangovější kondici, není dobré jíst jangovou potravinu - např. chleba či pohanku či zapečený karbanátek - to by se nám ještě přihoršilo. Je vhodnější si připravit třeba nějaký sladký (jinový) zákusek či napařenou zeleninu nebo kvašenou zeleninu. Nejrychlejší a nejjednodušší při jangové kondici je napít se (např. vody s citrónem) a zhluboka dýchat, ideálně se jít projít.
Ačkoliv tato opatření zní jako jasná věc, často se dá setkat spíše s přístupem: "rozbít jang jangem" než "vyrovnat jang jinem" (více ve článku Jin a jang). Proto je dobré se zpočátku reflektovat a vhodně reagovat. Až nám to přejde do krve, bude to jednoduše přirozené vyvažování situace...
Doufám, že vám z článku nevyplývá, že pokud máme například v práci dlouhodobě stresovou situaci (mnoho lidí, málo prostoru, hektické tempo, stres při řízení podniku apod.), jediným řešením je dávat si sladké zákusky :-).
Pro Bio-Life.cz: Květa Svobodová
Foto: ehow.com
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Chutné avokádo a nejen do kuchyně!Máslo je prý zdravé - jak to tedy je?
Muži a ženy se stravují jinak
Složení potravin - přehled
Vliv studeného počasí na naše zdraví