Články
22.04.2011 - Iva Veselá
Zelenina nahradí všechny spalovače tuků
Nejste spokojeni s váhou a před létem s tím něco chcete dělat? Místo článků o spalovačích tuků a hubnoucích preparátech, po kterých zázračně rychle zhubnete, se raději soustřeďte na jádro problému. Jezte více zeleniny a vše půjde mnohem snadněji a především rychleji!
Je důležité si uvědomit, že zelenina je bohatá na látky, které jsou základem pro správnou biochemickou funkci organismu. Pokud je nebudeme přijímat, tělo nemůže být zdravé, většinou ani ne štíhlé.
Důvody, proč jíst více zeleniny
- významný pomocník při redukci hmotnosti
- prevence rakoviny, posiluje imunitní systém, celkově zlepšuje zdravotní stav
- prevence zažívacích potíží (zácpa, nadýmání,...)
- přírodní potraviny s pestrou škálou tělu prospěšných látek
- nízký obsahu tuku
- nízká energetická hodnota
- nízký obsah sodíku, vysoký obsah vody - působí proti zadržování vody v těle
- vláknina - upravuje zažívání, vyvolá pocit nasycení, váže na sebe cholesterol a žlučové kyseliny
- celkově odlehčuje pokrm, odstraňuje pocit těžkosti
- zabraňuje přejídání
- nízký glykemický index
- lze jíst téměř neomezené množství
Zelenina obsahuje naprosté minimum tuků a množství kalorií. Vzpomeňte si, co jste dnes snědli a o kterém jídle můžete říci, že je netučné. Hovězí maso? Těstoviny s rajčatovou omáčkou? Opékané brambory? Jogurt?... Jelikož je zelenina bohatá na vlákninu a vodu, tak výměnou části výše uvedeného jídla za kus zeleniny snížíte kalorický příjem celého pokrmu a také celkovou gramáž pokrmu, kterou byste běžně snědli.
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Základní možnosti použití
Říkáte si, že nejste králíci, abyste stále chroupali samotnou zeleninu? Vždyť zelenina se dá připravit na spoustu možných způsobů. Zeleninu lze použít v syrovém stavu na náplň bagety, oblohu pečiva nebo ochucené saláty (existuje nespočet receptů na saláty, takže stačí popustit uzdu fantazie, nakoupit zeleninu a hurá do toho). Je vhodné připravit zeleninu tepelně upravenou, protože dochází k narušení buněčné struktury zeleniny (platí zejména u mrkve), čímž se uvolní látky, které v syrové stravě organismus nevyužije, resp. nemusí dojít k jejich vstřebání (u mrkve hovořím konkrétně o betakarotenu). Mezi nejšetrnější úpravy zeleniny je vaření v páře nebo blanšírování (krátké orestování na trošce tuku). Pozor na louhování zeleniny ve vodě, do které se uvolní spousta cenných látek. Vodu je potom škoda vylévat. Další možností je příprava mražené zeleniny, která má výhodu ve velmi rychlé přípravě a v pestrosti, nebo sušené zeleniny, např. do polévek.
Na co si dávat pozor
- Pravidelnost - pro požadovaný efekt (hubnutí, zlepšení zdravotního stavu) jezte zeleninu denně v pravidelných dávkách. Nestačí si ji připravit např. ob den nebo si jednou za čas udělat "očistný zeleninový den". Organismus funguje v nepřetržitém provozu a příjem antioxidantů a další látek ze zeleniny pro něj hraje klíčovou úlohu.
- Příprava - konzumaci zeleniny je zapotřebí hlídat den co den. Zeleninu nekoupíte připravenou ke konzumaci jako rohlík nebo jogurt. Stačí si ji každé ráno připravit do mističky a uzobávat si ji celý den. Jelikož má zelenina velmi dobrý efekt zasycení, zabráníte tak vlčím hladům, které vás mohou během dne přepadnout.
- Sladká zelenina - zeleninu lze konzumovat opravdu ve velkém množství, jelikož je nízkokalorická. Výjimkou jsou sladší druhy zeleniny jako je mrkev nebo kukuřice.
- Kalorické zálivky - pozor na podobné ochucovadla zeleninových salátů a zálivek. Většinou jsou založeny na větším množství oleje, zakysaných smetan
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.17 bodů z pětiČtěte také:
Formy obilovin na trhuPotraviny, u kterých platíme za marketing
Silné kosti i pro vyšší věk
Sušení ryb a sushi 1. díl
Vliv studeného počasí na naše zdraví