Články
25.02.2013 - Iva Veselá
Lyofilizované ovoce
Není sušení jako sušení. Během klasického sušení ovoce hnědne, probíhají v něm různé chemické změny a trvanlivost je několik měsíců při dobrém skladování. Metoda lyofilizace umožňuje vysušit ovoce šetrněji, bez přídavku aditiv nebo rizik chemických změn.
Co je lyofilizace
Lyofilizace je jinými slovy sušení mrazem. Ovoce je sušeno hlubokým mražením a za velmi nízkého tlaku. To způsobí, že voda z ovoce sublimuje, tj. voda se mění v páru a nemrzne . Díky tomuto procesu je zachována původní struktura a chuť, všechny minerály a vitamíny, které jsou v daných potravinách obsaženy. Takto vysušené potraviny, jsou oproti běžnému sušení 100% přírodní a bez přidaného cukru. Lyofilizace eliminuje většinu mikrobiálních nečistot a zajišťuje dlouhou trvanlivost produktu (2 roky).
ČTĚTE TAKÉ: Pozor na sušené ovoce, nejen u dětí
V případě dotazů k hubnutí nebo zdravé výživě kontaktujte výživového poradce!
Výhody lyofilizovaného ovoce
- chuť a vůně je mnohem lepší než u ovoce sušeného teplem
- potlačení oxidace vzduchem a chemických změn v ovoci
- nenarušení vitamínů a minerálních látek (vysoká biologická hodnota)
- lyofilizace umožňuje ošetřit plody bez přidání chemikálií a cukru
- barva a podoba je téměř stejná jako u čerstvého ovoce
- zachována sterilita ovoce
Nevýhody lyofilizovaného ovoce
- vysoká cena (nízká teplota a nízký tlak v zařízení)
Víte, že...?
Proces lyofilizace se nepoužívá pouze u potravin, ale například při restaurování (obnova dokumentů po povodních) nebo v květinářství (sušení květů beze změn barvy).
klasicky usušený květ lyofilizovaný květ
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Funkční potravinyKondice a konstituce - 1. díl
Pozitivní účinky zeleného čaje
Snídaně a ovoce
Zdravé alternativy potravin
Diskuze
Web: http://www.lyotrade.cz
Mikrobiální nečistoty
Lyofilizace neeliminuje mikroorganismy! Naopak je zachovává a proto i syrové vejce může po lyofilizaci stále obsahovat např. salmonelu, viz. https://www.lyotrade.cz/single-post/2017/02/06/Lyofilizovana-vejce
20.07.2017 23:21