Články
10.10.2009 - Tereza Thielová
Tipy na podzimní vaření
Nevíte, co si v podzimních dnech uvařit? Máme pro vás pár chutných receptů, kterými si zpříjemníte a zároveň osladíte své podzimní, někdy pochmurné dny.
Salát z červené řepy
300 g nastrouhané červené řepy, 1 sklenice kysaného zelí, 1 strouhaný křen,1 nadrobno nakrájená cibule
Vše promícháme osolíme a opepříme a necháme chvilku uležet
Brambory s balkánským sýrem
1 kg brambor vařených ve slupce, 5 stroužků česneku, bazalka, pepř, sůl, 50g strouhaného balkánského sýra, olivový olej
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájený česnek , přidáme nadrobno nakrájené brambory , sůl, pepř, bazalku. Na závěr posypeme strouhaným balkánským sýrem.
Zeleninová omáčka s kuřecím masem
500 g kuřecího prsou, 4 mrkve, 1 žlutá a 1 červená paprika, cibule, 5 stroužků česneku, smetana light, sůl, pepř, lžíce kremžské hořčice, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kari, olivový olej
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, sladkou papriku , kari, pozor stále mícháme!Přidáme na kousky krůtích prsou a orestujeme. Nakrájenou zeleninu přidáme k masu, podlijeme trochou vody a dusíme. Na závěr přilijte 200 ml smetany a vařte ještě 5 minut. Podáváme k celozrnným těstovinám.
Tuňáková pomazánka
100 g nízkotučného tvarohu, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě, 1 malá cibule, petrželka, půl lžičky olivového oleje
Tuňák důkladně promíchejte s tvarohem, přidejte cibuli nakrájenou najemno, přidejte olej a petrželku, sůl a pepř. Promíchat, podávat s celozrnným pečivem. Ozdobit ředkvičkou, okurkou, nebo rajčaty.
Jablkové knedlíky
1 kg strouhaných jablek, 260 g hrubé mouky, strouhaný tvrdý tvaroh, zakysaná smetana nebo jogurt
Nastrouhaná jablka posypeme moukou a vypracujeme těsto (nejlíp to jde rukama). Necháme 30 minut odpočinout v lednici. Pak vlhkýma rukama tvarujeme koule (průmer cca 3 cm). Vaříme je ve vodě 5 minut. Hotové vyjmeme z vody a necháme okapat. Na talíři je posypeme tvrarohem, přidáme zakysanou smetanu/jogurt, posypeme skořicí.
Méně dietní: navíc posypat vanilkovým cukrem a polít rozpuštěným máslem
Tvarohový koláč
1000 g nízkotučného tvarohu (ve vaničce), 200 g jogurtu Hollandia, 2 vejce, 150 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g dětské krupice, 2 sklenice meruňkového kompotu (může být i jiný kompot). Na ozdobení malý bílý jogurt activia a meruňky z kompotu
Do mísy dáme tvaroh a jogurt, celá vejce a důkladně promícháme, ideálně vyšleháme šlehačem. Pak vmícháme všechno ostatní kromě kompotu. Na dno vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy dáme 1/3 tvarohového těsta, na ni rozložíme okapané meruňky a přikryjeme další 1/3 těsta, zase poklademe meruňkami, zalijeme zbytkem těsta a uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 1 hodinu. Pokud povrch začne brzy hnědnout, přikryjeme alobalem. 10 minut po vyndání z trouby sundáme dortovou formu a povrch dortu potřeme jogurtem a ozdobíme zbylými meruňkami a necháme odpočinout do vychladnutí. Podáváme samotné, ke kávičce, kakau...
Vaši Biolajfáci vám přejí krásný podzim a dobrou chuť :-) !!!
Přidejte do diskusního fóra také nějaký recept!
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Ganoderma/Lesklokorka/Reishi - další zázrak přírodyJak správně kombinovat jídlo
Kondice a konstituce - 1. díl
Kondice a konstituce - 2. díl
Zelenina nahradí všechny spalovače tuků