Články
26.11.2013 - Iva Veselá
Žena, zima a kancelář
V posledních dnech nás trápí chladné počasí doplněné virózami a přetopenými místnostmi domů a kanceláří. Co můžeme pro sebe v tomto období udělat?
(Úryvek rozhovoru z časopisu Tina a výživového poradce Ing. Ivy Veselé).
1/ V práci je člověk nyní "od setmění do setmění" a moc se nehýbe. Co si máme vzít s sebou za jídlo, abychom to přežily?
Doporučuji si připravovat vždy jídlo na celý den dopředu, aby člověk jedl pravidelně a nezpomaloval si metabolismus hladověním. Pokud se běžně hýbeme a jedná o pár necvičících dnů v týdnu, kdy musíme být v práci od rána do večera bez pohybu, tak rozdíl ve stravování prakticky od běžného jídelníčku až tak velký být nemusí. Je spíše důležité se hlídat v uzobávání sladkých a tučných pamlscích - hodně lidí tím zahání náladu chmurného podzimu - a stále dbát na odlehčenou přípravu jídel i když necvičíme.
2/ Hodně žen má na podzim pocit, že potřebuje jíst "víc a víc", aby se zahřály. Je to jen náš pocit (že máme ukládat tuky), nebo pravda? Jak se vlastně mění na podzim a zimu náš jídelníček?
Kvantita jídla nezažene chlad a zimu, spíše vytvoří tukové zásoby, se kterými nám bude nejspíše stále zima. Je proto vhodnější zaměřit se na přípravu jídel teplých (dušená zelenina, polévky, teplé obědy nebo večeře - ne studené jako v létě) a konzumaci potravin, které na organismus působí záhřevně - skořice, zázvor, pálivější koření (kdo může), jáhly, pohanka,..
3/ Místo klimatizace se teď zapnulo topení, co, jak a kolik pít v takovém prostředí?
Pitný režim může zůstat podobný, tzn. 300 - 400 ml na každých 10 kg hmotnosti. Topení je spíše zákeřnější v tom, že podle některých studií organismus při vyšších teplotách v místnostech spaluje menší počet kalorií, než v chladnějších. Je to docela logické - tělo nemusí "vytvářet" tolik tepla jako v chladnější místnosti. Koho by naopak napadlo se vystavovat zimě, aby tělo rychleji spalovalo, může to také způsobit ukládání podkožního tuku. Je to přirozený ochranný mechanismus našeho těla.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
4/ Na podzim přichází často únava a větší stres v práci při konci roku. Co jíst během takové zátěže?
Je vhodné zaměřit se na zvýšenou konzumaci ovoce a zeleniny, bylinek a koření i přírodních doplňků výživy jako je aloe vera, mladá pšenice a dále na vitamín C (může být doplněný echinaceou), který je pro náš organismus velmi silný antioxidant. Obecně se uvádí denní doporučené dávky mezi 60 a 90 mg, ale při dnešním životním stylu, fyzické a psychické zátěži do jídelníčků zařazuji raději vyšší množství, 200-500 mg. Při vyšším příjmu vitamínu C výrazně klesá jeho využití a nadbytek je vyloučen močí. Pozor také na dlouhodobém užívání vysokých dávek, jelikož se může postupně rozvíjet tolerance k jeho účinkům. Významnou roli obranyschopnosti organismu hrají bílkoviny, které jsou součástí protilátek. Nedostatek bílkovin tedy vede také k poklesu funkce imunitního systému.
5/ Co máme jíst, abychom předešly chřipkám?
V základu bych doporučila to samé jako v předchozím bodě + lze doplnit probiotika (Laktobacily), prebiotika nebo beta glukany.
6/ Jak často máme chodit cvičit a co? Když se nám obvykle nechce vystrřit ani nos z domu.
Můžeme cvičit buď každý druhý den nebo například 3 dny cvičit a 1 den mít pauzu. Pokud chceme cvičit doma, je dobré se na cvičení vybavit, aby trénink měl větší efekt. Vhodné jsou činky (1-3 kg), fitball, overball, podložka, gumové pásy apod. Vhodné jsou cviky s váhou vlastního těla s kombinací strečinku nebo jógy.
7/ Všimla jsem si, že hodně pracujete s potravinovými doplňky, co doporučujete pro toto období?
Ano, pracuji s nimi, ale u mě jsou stále druhořadou záležitostí. Výživu zakládám na jídelníčcích, které jsou přesně sestavené podle toho, co klient potřebuje. Pokud jídlo nestačí, je dobré si pomoci. S doplňky je to individuální, každý potřebuje něco jiného. Vesměs se jedná o kombinaci výše uvedených látek pro posílení imunity. Preferuji přírodní zdroje výživy jako například mladá pšenice, acaí, kapsle rybího oleje nebo různé bylinky, například Yucca.
"Image courtesy of [Adamr] / FreeDigitalPhotos.net".
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Bramborové trikyJak vyzrát na chutě na sladké
Když klasický tvaroh nechutná
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít?
Po jahelníku nepřiberete