Články
08.07.2013 - Iva Veselá
Artyčoky v kuchyni
Artyčok (Cynara scolymus) je trvalka s lodyhou přesahující jeden metr. Přízemní listy rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané. Plodem je nažka.
Účinky na organismus
Patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Má také výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.
Pěstování artyčoků
Artyčoky se začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich hlavní světová produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře. Největší plochy mají vysázeny ve Španělsku, Francii a Itálii. Artyčok je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Sklízejí se pupence kryté okvětními lístky, které mají až velikost pěsti. Je to teplomilná rostlina, které se daří v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové.
Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Jsou oblasti, kde se je daří sklízet i dvakrát za sezonu. Pupence je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Pupence dozrávají postupně.
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Jak artyčoky konzumovat
Artyčoky konzumujeme syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.
RECEPTY
Těstoviny s artyčoky a citronem
400 g špaget
šťáva a kůra z 1 citronu (bio či chemicky neošetřeného)
3 lžíce olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu
nejlépe čerstvě
100 g okapaných nakládaných artyčokových srdíček, pokrájených
hrst černých oliv
100 g rukoly
sůl a pepř
Postup: Dejte vařit těstoviny v osolené vodě. Mezitím smíchejte citronovou šťávu a kůru, olivový olej a parmazán. Až budete
slévat špagety, nechte si stranou tři lžíce vody z vaření. Slité špagety vraťte do hrnce, promíchejte s citronovou směsí, vodou z vaření, artyčoky a olivami. Krátce prohřejte, podle chuti opepřete, vmíchejte rukolu a podávejte.
Vegetariánské lečo s artyčoky
350 g oblíbená zelenina (rajčata, papriky,..)
1 vejce
zeleninové koření/bujón
artyčok
sůl, pepř, chilli, oblíbené bylinky
rostlinná klobása (Salve Natura)
Postup: Artyčoky důkladně očistíme. Velkou cibuli nakrájíme na větší kousky. Osmažíme ji na oleji. Přidáme nakrájené kousky papriky, rajčat a artyčoky. Vše osolíme, opepříme, přidáme chilli koření, vegetu a zalijeme trochou vody. Necháme dusit. Přidáme kousky rostlinné klobásy, zalijeme rozšlehaným vejcem a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Lečo s artyčoky podáváme s brambory nebo žitným chlebem.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Dávejte pozor, v čem vaříteJak vyzrát na chutě na sladké
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli?
Kuchyňské fígle - 2.díl
Výhody používání keramických nožů