Články
10.02.2010 - Iva Veselá
Recept - hummus
Hummus je základní potravinou blízkovýchodní arabské kuchyně. Jedná se o pokrm z velmi vydatné luštěniny cizrny neboli římského hrachu. Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny a v poslední době byla dosti opomíjená. Dnes však prožívá renesanci. Může se totiž pochlubit vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se i pro děti a těhotné ženy. Cizrna je navíc bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové). Pro lepší stravitelnost ji stejně jako ostatní luštěniny (hrách, fazole, sóju) namáčíme, posléze tepelně zpracujeme nebo necháme klíčit.
Recept na hummus
Tradiční arabské jídlo se připravuje z 200 g cizrny, kterou necháme několik hodin namočenou nebo lze koupit cizrnu připravenou již ve skleničce (doporučuji zn. Alnatura, kterou zakoupíte v drogeriích DM). Potom cizrnu propláchneme a uvaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme spolu se sezamovou pastou Tahini (2 - 3 polévkové lžíce), 3 – 4 stroužky česneku, 1 lžící olivového oleje, a zjemníme citronovou šťávou, osolíme a opepříme podle chuti. Hotový hummus dáme na misku a povrch pokapeme olovovým olejem (dle chuti lze lehce posypat i mletým kmínem).
Připravený hummus podáváme s pita chlebem nebo k zeleninovému salát.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.13 bodů z pětiČtěte také:
15 potravin, které nastartují metabolismusDávejte pozor, v čem vaříte
Jak na obyčejnou cuketu?
Mucholapka snadno a rychle
Vegetariánské restaurace v Praze