Články
06.07.2009 - Iva Veselá
Tipy na křen jako léčivý prostředek
Křen je rostlina pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Pěstuje se již přes 3 tisíce let a Egypťané a Řekové si ho pochvalovali pro jeho široké využití...
Něco málo o křenu...
Působí například jako antiseptikum, podporuje výměnu látkovou v těle, používal se proti vodnatelnosti, žaludečním křečím, revmatismu a kašli. Křenový ocet pomáhá proti bolestem zubů, hlavy či zánětech nervů. Křen však musíme používat čerstvý, tepelnou úpravou ztrácí většinu svých blahodárných účinků.
Křenový ocet
Nastrouhaný křen zalijeme octem, aby jeho hladina dosahovala asi dva centimetry nad křen a nádobu necháme osm dní odstát. Křen pak prolisujeme a křenovým octem natíráme bolestivá místa.
Křen s medem
je výborným prostředkem proti kašli, rýmě, chřipce a nachlazení. Připravíme jej tak, že nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru jedna ku jedné. Medový křen stačí užívat tři lžičky denně.
Křenová placka
Nastrouhaný křen rozprostřeme na čisté plátýnko a překryjeme jej gázou. Při kašli pak křenovou placku položíme na hruď nebo při bolesti na postižené místo. Tento prostředek přikládáme nejlépe na noc před spaním.
Křenová šťáva
Připravíme ji tak, že křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem. Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem. Užíváme jednu lžičku třikrát denně.
Křenový macerát
Připravíme ji tak, že křen nakrájíme na kolečka, která rozložíme na sítko a posypeme cukrem. Křenovou šťávu, kterou cukr z kořene vytáhne, shromažďujeme v hrníčku pod sítkem. Užíváme jednu lžičku třikrát denně.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Domácí máslo za 10 minutJak správně uvařit rýži
Kalendář ovoce a zeleniny - čerstvé/sklizeň
Po jahelníku nepřiberete
Vánoce a stres