Články
18.12.2013 - Iva Veselá
Vánoční cukroví zdravě a chutně
Pro někoho je vánoční pečení potěšení, pro někoho je to hotový blázinec - špinavé nádobí (vlastně celá kuchyně) a celé dny trávené v roztopené kuchyni. Odměnou za všechen shon jsou bohužel kila navíc. To nám může zkazit vánoční náladu a pohodu. Proto mám pro vás pár tipů pro jednoduché, rychlé a zdravé pečení cukroví, protože zdravější pečení znamená méně kalorií, tím i méně přibraných kil. Vaši postavu zdravé cukroví tolik neohrozí, pochutnáte si a ještě budete rádi, když váha bude po Vánocích ukazovat stejné číslo.
Špaldové-kukuřičné linecké sušenky ve 4 variantách
(100% vegan, 50 sušenek)
Ingredience:
300 g špaldové celozrnné hladké mouky v biokvalitě
200 g rostlinného tuku v biokvalitě
100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)
Postup:
Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 °C) cca 15 minut.
Varianty sušenek
1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem (například Karob a Ořechy).
2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.
3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. A jindy přidejte i koření: tlučený hřebíček a skořici.
4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy k tomu zkuste i lžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušenky
Tip
Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou!
Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.
Chcete se zeptat, jak zdravě přežít Vánoce? Pro případné dotazy kontaktujte výživového poradce!
Tipy pro zdravé pečení
1. Místo bílé mouky použijte špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou
Bílá mouka neobsahuje cenné vitamíny a minerály, vlákninu, organismus překyseluje a zhoršuje celkové trávení.
2. Nahraďte bílý cukr
Místo bílého cukru používejte přírodní sirupy - javorový, agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný apod. Cukr lze z velké části nahradit například máčenými rozinkami ve vodě (voda z rozinek nasládne a získáme tak "sladkou vodu"). Výhodou přírodních sladidel je to, že mají nízký glykemický index a díky přítomnosti minerálů tolik organismus nepřekyselí. Narozdíl od bílého cukru nejsou přírodní sladidla takovou hrozbou pro náš imunitní systém (resp. střevní bakterie), neohrožují tolik kvalitu našich vlasů nebo nehtů.
3. Nahraďte máslo za rostlinné oleje
Vánoční cukroví je s použitím másla plné nasycených tuků, které jsou hrozbou pro kardiovaskulární systém. Podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze.
Proto volte nejen tuky rostlinné, nejlépe v biokvalitě, ale také doporučuji připravit cukroví s krátkou dobou pečení nebo cukroví nepečené. Nedojde tak k jejich znehodnocení.
4. Zapomeňte na krémy a tučné pomazánky
Místo těžko stravitelných a časově náročných krémových cukrovinek zkuste např. karobovou pomazánku s ořechy, kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat chutný džem bez cukru. To všechno lze zakoupit v každé dobře zásobené bioprodejně nebo prodejně zdravé výživy.
5. Náhrada kypřicího prášku
Klasický kypřící prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo do jisté míry představují zátěž. Proto ppoužijte tzv. vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu.
6. Neobalujte cukroví v dalším cukru!
Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce - má jemně sladkou chuť. Stejně tak jím lze posypat i štrůdl a budete mile překvapeni jeho chutí.
7. Místo vajec použijte Vajahit nebo sójovou mouku
Vajahit je rostlinná náhrada vajec. Jedná se o jediný výrobek v ČR, který plně nahradí vejce všude tam, kde je používáte. Vajahit je vhodný pro antisklerotickou dietu, protože oproti vejci obsahuje minimální množství cholesterolu. Zároveň snižuje energetickou hodnotu jídel.
8. Nahraďte kandované a sířené ovoce
Kandované ovoce obsahuje přidané jednoduché cukry, které již do cukroví nejsou tolik potřebné (cukroví díky němu bývá zbytečně přeslazené, navíc jsou z něj cítit chemikálie z kůr citrusů). Kupujte nejlépe nesířené sušené ovoce (rozinky, meruňky, fíky, datle,...). Pro síření ovoce se používá oxid siřičitý, který zachovává původní barvu ovoce a zabraňuje přirozeným enzymatickým změnám (hnědnutí ovoce). Ovšem siřidla mohou vyvolat u citlivých jedinců bolesti hlavy, nevolnost nebo průjmy. Ve své praxi jsem se dokonce setkala se žlučníkovým záchvatem po snědení celého pytlíku sířených sušeným meruněk. Proto si určtitě kupujte nesířené druhy ovoce a bez přidaného cukru.
Hodnocení článku
Hodnotilo 21 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pětiČtěte také:
Co je dobré vědět o zavařováníOřechy - víte, kde všude je můžete použít?
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí
Tipy a rady k výběru pečiva
Zdravé vánoční recepty
Diskuze
\"Vajahit je rostlinná náhrada vajec.\" - upozorňuji, že Vajahit obsahuje syrovátka, je tedy i živočišný!
05.12.2015 16:37