Články
05.02.2010 - Iva Veselá
Recept - domácí celorznné melasky!
Jestli o něčem můžete říci, že je něco úúúžasné, tak to jsou melasky! Skvělý recept na tyto sušenky nám zaslala čtenářka Iva Klásková z Jeseníku. My jí tímto moc děkujeme a zasíláme malý dáreček.
Melasky nebo také celozrnné sušenky s melasou - jedná se o tradiční recept z Ameriky, ve kterém jsme nahradili nezdravé ingredience za zdravé. Dnes už jsou běžně prodejné v obchodech zdravé výživy, ale proč si je neudělat doma levněji z ingrediencí, které nám chutnají?
Přednosti sušenek
- ztužené tuky nahrazeny rostlinným olejem
- vlákninu melaskám dodá celozrnná mouka a ovesné vločky
- melasky nejsou slazeny bílým rafinovaným cukrem
- melasky neobsahují vejce
- doma nepoužíváme éčka
Recept
30 g řepkového oleje (můžeme nahradit 30 g bio másla)
100 g ovesných vloček Emco (drcené s vlákninou)
150 g vlašských ořechů
150 ml bio mléka
2 vrchovaté lžičky bio třtinové melasy
100 g bio celozrnné žitné mouky jemně mleté
hrst nesířených rozinek (trochu pokrájet)
40 g bio třtinového cukru
rovná lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 bílek
rovná lžička mleté skořice
špetka soli
Na pánvi rozehřejeme olej (rozpustíme máslo), přidáme vločky a nahrubo nasekané ořechy a orestujeme.
Horkou směs přesypeme do misky, zalijeme mlékem, přidáme všechny zbývající přísady a nakonec přisypeme kypřící prášek. Polotuhou směs nabereme lžicí a na plech vyloženým pečícím papírem tvoříme příborovým nožem hromádky (cca 25 ks). Pečeme na 180 °C po dobu 20 minut.
Hodnocení článku
Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Jak vyzrát na chutě na sladkéPo jahelníku nepřiberete
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí
Příprava domácího sojového tvarohu (tofu)
Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět