Články

 

16.12.2009 - Iva Veselá

Tipy na recepty z topinamburu

1780Yjh.jpg

 

Topinamburové hlízy obsahují inulin (prospěšný diabetikům) ale i vitamíny A, skupiny B a C. Topinambury jsou dietetická zelenina, vhodná i jako náhrada brambor pro diabetiky. Většina knih uvádí recepty na topinambury vařené, snad proto, že je srovnává s brambory, které se běžně syrové nejí. Řadě lidí však vařené topinambury příliš nechutnají a dávají přednost jejich konzumaci za syrova - výborné jsou pak např. na saláty a různé zeleninové doplňky. Pokud se přidržíte tepelné úpravy pamatujte, že kromě vaření je lze též např. dusit na másle s cibulí nebo opékat. Při přidávání do polévek je jde dávat do hrnce až těsně před koncem varu. Topinambury neškrabeme, ale umýváme je kartáčkem.

 

Topinambury se špatně uchovávají ve sklepě - už po krátké době ve sklepě měknou, hnijí a plesniví. Proto je nejlépe je zkonzumovat brzo.

 

ČTĚTE TAKÉ: Tuřín a topinambur

 

 

  • Placky z topinamburů

1/2 kilogramu topinamburových hlíz, 2 vejce, 3 lžíce mouky, kousek cibule nebo pórku, sůl, pepř, olej nebo sádlo na smažení.

 

Očistěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi roztíráme těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou.

 

  • Topinamburový salát s jablky

Jablka, topinambury, cibule, jogurt (případně majonéza), oříšky.

 

Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekané oříšky a zalejeme jogurtem nebo majonézou.

 

  • Topinambury dušené s máslem

Pokrájené a osolené topinambury dusíme na másle, případně s přídavkem cibulky, před podáním můžeme ještě polít zpěněným máslem.

 

  • Salát z topinamburů

20 topinamburů, 1 malý celer, 60g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 mrkev, 1 lžíce oleje, 1 citrón

 

Očistěnou zeleninu jemně nastrouháme, smícháme s hráškem, olejem a citronovou šťávou a zamícháme. Podáváme s pečivem.

 

  • Mrkev a topinambury

8 mrkví, 4 topinambury, šťáva z citrónu, voda, med

 

Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a topinambury, smícháme s citronovou šťávou a vodou a osladíme medem.

 

  • Topinambury v pivním těstíčku

Topinambury nakrájíme na 1 cm silné plátky, povaříme 10 minut ve vodě a obalujeme v pivním (nebo jiném) těstíčku, smažíme na oleji.


Hodnocení článku

Hodnotilo 28 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

Bramborové triky 
Jak na jaterní očistu 
Jaká je nejvhodnější úprava pokrmů? 
Příprava domácího pickles 
Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny