Články
16.12.2009 - Iva Veselá
Tipy na recepty z topinamburu
Topinamburové hlízy obsahují inulin (prospěšný diabetikům) ale i vitamíny A, skupiny B a C. Topinambury jsou dietetická zelenina, vhodná i jako náhrada brambor pro diabetiky. Většina knih uvádí recepty na topinambury vařené, snad proto, že je srovnává s brambory, které se běžně syrové nejí. Řadě lidí však vařené topinambury příliš nechutnají a dávají přednost jejich konzumaci za syrova - výborné jsou pak např. na saláty a různé zeleninové doplňky. Pokud se přidržíte tepelné úpravy pamatujte, že kromě vaření je lze též např. dusit na másle s cibulí nebo opékat. Při přidávání do polévek je jde dávat do hrnce až těsně před koncem varu. Topinambury neškrabeme, ale umýváme je kartáčkem.
Topinambury se špatně uchovávají ve sklepě - už po krátké době ve sklepě měknou, hnijí a plesniví. Proto je nejlépe je zkonzumovat brzo.
ČTĚTE TAKÉ: Tuřín a topinambur
- Placky z topinamburů
1/2 kilogramu topinamburových hlíz, 2 vejce, 3 lžíce mouky, kousek cibule nebo pórku, sůl, pepř, olej nebo sádlo na smažení.
Očistěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi roztíráme těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou.
- Topinamburový salát s jablky
Jablka, topinambury, cibule, jogurt (případně majonéza), oříšky.
Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekané oříšky a zalejeme jogurtem nebo majonézou.
- Topinambury dušené s máslem
Pokrájené a osolené topinambury dusíme na másle, případně s přídavkem cibulky, před podáním můžeme ještě polít zpěněným máslem.
- Salát z topinamburů
20 topinamburů, 1 malý celer, 60g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 mrkev, 1 lžíce oleje, 1 citrón
Očistěnou zeleninu jemně nastrouháme, smícháme s hráškem, olejem a citronovou šťávou a zamícháme. Podáváme s pečivem.
- Mrkev a topinambury
8 mrkví, 4 topinambury, šťáva z citrónu, voda, med
Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a topinambury, smícháme s citronovou šťávou a vodou a osladíme medem.
- Topinambury v pivním těstíčku
Topinambury nakrájíme na 1 cm silné plátky, povaříme 10 minut ve vodě a obalujeme v pivním (nebo jiném) těstíčku, smažíme na oleji.
Hodnocení článku
Hodnotilo 28 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
Bramborové trikyJak na jaterní očistu
Jaká je nejvhodnější úprava pokrmů?
Příprava domácího pickles
Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět