Články
23.01.2009 - Iva Veselá
Kuchyňské fígle - 2.díl
Je tu druhý díl kuchyňských fíglů. Zajímá vás, jak nepřesolit polévku? Jak dietně zahustit omáčku nebo jak správně uskladnit sýr, aby neosychal? V "Kuchyňských fíglech" se dozvíte praktické rady, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo z nás si nadělá více nepořádku a starostí?...
Smažený sýr už nevyteče
Je to jednoduché. Sýr obalíme v dvojobalu, tzn. že projde procedurou mouka - vajíčko - strouhanka celkem dvakrát. Poté sýr před smažením na půl hodiny uložíme do mrazničky.
Jak na čistý vývar
Při cezení vývaru se snažíme o to, aby z něj v konečné fázi zůstala čistá tekutina. Zkuste do cedníku vložit papírovou utěrku, což vám zajistí nejen preciznější cezení, ale i snadnější umývání cedníku.
Mražené ovoce už nebude rozbředlé
Pro mražené ovoce platí jednoduchý trik. Po vyndání z mrazničky ho přelijte horkou vodou.
Dietní zahuštění omáček
Použitím jíšky výrazně zvýšíte množství tuků ve výsledném pokrmu. Místo toho zkuste zdravou variantu - přírodní zahušťovadla arrowroot a kuzu nebo použijte solamyl. Ani jedním přípravkem neovlivníte chuť pokrmu a dodají omáčkám žádoucí konzistenci.
Už se nám nic nepřipeče
Pokud pečete často buchty, nádivky, chleby a jiné dobrůtky v troubě, víte, že se velmi lehce mohou přilepit i když je vymažete olejem. Máte-li proto takové problémy, zkuste pečící formu před naplněním předehřát v horké troubě.
Polévku už nepřesolíme
Jestliže vám při ochucování polévky ujede ruka se solí, katastrofu rychle dáme do pořádku přidáním vaječných bílku. Bílky jsou schopny pohltit velké množství soli. Poté bílky odstraníme. Pro lepší odstranění bílků můžeme použít cedník, který vložíme do polévky. Poté do něj vyklepneme bílky, zamícháme je ve vodě uvnitř cedníku a cedník vyndáme i s bílky.
Sýry už nevyschnou
Sýry snadno vysychají a okoráním už ztrácí dobrou chuť. Je tedy důležité dobře je skladovat. Pro skladování sýrů je vhodná vlhká místnost nebo sklep. Ovšem doma, kde takovou místnost nemáme, si můžeme pomoci také. Zabalte sýry do vlhké utěrky a uskladněte do ledničky.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Fakta o celozrnné mouceJak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura
Meruňkové knedlíky - ze 3 ingrediencí a zdravě!
Tipy na recepty z červené řepy
Zdravé vánoční pečení