Články
04.11.2014 - Iva Veselá
Fakta o celozrnné mouce
Je celozrnná mouka opravdu z celých zrn?
Když se řekne celozrnná mouka, určitě si představíte něco zdravého. To je pravda. Celozrnná mouka je mouka z celých obilných zrn - tedy měla by být. Ovšem ne vždy je to u všech druhů mouk a celozrnných produktů.
Jak vzniká celozrnná mouka
Nejdříve se obilná zrna očistí a pak následuje mletí. Speciální stroje by měly vytřídit zrna poškozená, nedozrálá anebo narušené, protože taková zrna mohou obsahovat plísně a další nežádoucí látky.
Realita
Tímto čištěním zrn se odstraní zhruba 10% všech zrn. To je vcelku hodně, proto ne každý mlýn toto dělá. Náhradou je broušení zrn, které sice na první pohled částečně nahradí čištění, ale v zrnu stále zůstanou nežádoucí látky, mikroorganismy a případné plísně. Poté se zrna semelou, mouka prosévá a zabalí se.
Další způsoby
Existuje další technologie výroby celozrnných mouk. Do vymleté bílé mouky se přidají otruby, ovšem mouka neobsahuje klíčky, které jsou bohatým zdrojem cenných olejů s obsahem vitaminu E. Uvádí se sice, že celozrnné mouky obsahují klíčky, ale to nemusí být pravda, pokud se jedná o tuto technologii výroby. Kdy je tedy klíček zachován?
Klíček je zachovaný pouze v případě, pokud se mele hrubá mouka v kamenném mlýně. Taková mouka se podobá šrotové mouce. Jakmile si koupíte jemně mletou celozrnnou mouku, získáte tím sice lepší pekařské vlastnosti, ale klíček neobsahuje nebo při nejmenším jeho malou část.
V celozrnné krupici klíček nenajdete určitě.
V případě dotazů ohledně výběru celozrnných potravin a zařazení do jídelníčku kontaktujte našeho odborníka na výživu ve Food Life.
Když koupíte tu správnou mouku
Hrubě mletá mouka má nejlepší nutriční vlastnosti. Na druhou stranu právě proto, že obsahuje olejnatý klíček, je náchylná ke žluknutí. Proto byste jí měli brzy po semletí zkonzumovat.
Jak mouku uchovávat
Mouky skladujte v suchu a hlavně chladu kolem 14-16 °C. Mouku spotřebujte do 4-5 měsíců, v létě raději kupujte "čerstvou", resp. čerstvě mletou a rovnou spotřebujte. Zásoby si v létě raději nedělejte.
Tip výživového poradce
Nejlepší volba? - mlýnek na obilí
Pokud si potrpíte na kvalitní mouku, nejlepší návod je jeden. Kupte si přebraná zrna v bio kvalitě, pokud možno i s certifikátem na testování obsahu plísní a mykotoxinů. Domů si můžete pořídit elektrický domácí mlýnek na obilí - vyplatí se do něj investovat. Za mlýnky na obilí můžete utratit od 2.000 Kč až třeba i po 20.000 Kč.
Krásné dřevo skloubené s praktickým využitím kvalitního obilí.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Artyčoky v kuchyniJak vyzrát na chutě na sladké
Kuchyňské fígle - 1.díl
Naklíčená semena
Tipy na recepty z červené řepy