Články

 

16.10.2009 - Iva Veselá

Tipy a rady k domácím pekárnám

Více na www.mojepekarna.cz

 

 

Rad a tipů jak co nejlépe upéct domácí chlebík není nikdy dost. V dnešním článku si povíme pár praktických rad o pečení a jeho délce, kam je dobré umístit pekárnu a jak se správně o pekárničku starat. Nebojte se experimentovat, třeba sami vytvoříte nějakou chlebovou specialitku. A budeme moc rádi, když se o ní s námi podělíte na recepty@bio-life.cz.

 

První pečení

Ke každé pekárně dostanete kromě návodu také recepty od výrobců pekáren. Podle těchto receptů však nedoporučujeme péct. Obvykle jsou špatně navážené suroviny. Pokud nechcete péct z chlebových směsí, doporučujeme zkusit recepty od zkušenějších pekařek a pekařů. Lze je najít v různých diskuzích, doporučujeme např. domacipekarny.dama.cz nebo pekarny.unas.cz

 

Pekárna Unold 68511 umí dokonce upéct 2 druhy pečiva. Do velké nádoby se vloží dvojitá forma, díky níž je pekárna schopná uhnětat jednotlivé chleby. Tuto formu lze vyndat a upéci jeden velký chléb.

 

Více info o této pekárně naleznete ZDE.

 

 

Jak dlouho se peče chleba

Pečení chleba (včetně mísení, hnětení a kynutí) v domácí pekárně trvá 3 - 5 hodin v závislosti na druhu chleba. Pekárny mají také tzv. rychlý nebo zrychlený program, kde je možné upéct chleba již do dvou hodin. Tento program však na většinu chlebů nedoporučujeme, protože je uvnitř nedopečený a trochu "zdrcnutý". Také chuť a vůně není taková, jako když se chleba peče na klasický program. Na rychlý program tedy pečte pouze dle receptů k tomu určených.

 

 

 

Experimentujte s rozumem

Fantazii při pečení chleba se meze nekladou. Ze začátku se však doporučujeme držet receptů zkušenějších pekařek a pekařů. Vše chce trpělivost, nezanevřete na pekárnu, když se Vám nepovede první chleba. Poraďte se s ostatními a postupně můžete začít experimentovat. Jinak byste také mohli dopadnout jako pejsek s kočičkou, když vařili dort.

 

Nechte chleba chvíli zchladnout

Chleba změkne a bude se lépe krájet, když ho necháte po vyndání z pekárny chvíli zchladnout.

 

Kam umístit domácí pekárnu

Najděte své pekárně místo na kuchyňské lince nebo "někde při ruce". Pekárna není vysavač, aby ležela někde ve skříni - pokud ji strčíte do "špajzu", ztratíte za chvíli chuť ji stále vyndávat a zandávat a pekárna zůstane ležet ladem. A s ní i Vaše peníze, které jste do ní investovali.

 

Nepotřebuji pekárnu, chleba upeču v troubě

To je samozřejmě pravda, chleba lze upéct i v troubě. Ovšem při pečení chleba v domácí pekárně nepotřebujete špinit žádné nádobí, pekárna sama zadělá a nechá vykynout. Nehledě k tomu, že trouba "sežere" mnohem více energie než domácí pekárna.

 

Čištění a údržba

Na čištění používejte měkký navlhčený hadřík. Na čištění formy na chleba zvenku ho použijte také, pro čištění zevnitř použijte horkou vodu s trochu čistícího prostředku. V případě větších nečistot lze do formy nalít horkou vodu (s čistícím prostředkem) a nechat chvíli působit (max půl hodiny). Nedoporučujeme však takto čistit často, voda může způsobit zhrubnutí těsnící hmoty vespod formy.

 

Pro Bio-Life.cz: Mojepekarnacz

 

 

Máte nějaký dobrý recept? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak na domácí přípravu sushi 
Jak na obyčejnou cuketu? 
Jitrocelovým nálevem proti vředům 
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí 
Vánoční cukroví zdravě a chutně 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny