Články
04.02.2014 - Iva Veselá
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít?
Ořechy jsou zdrojem velmi kvalitních tuků, vitaminu a minerálu. Proto by se v jídelníčku neměly objevovat příležitostně, ale nejlépe každodenně. Spočítejte si, jaké množství ořechů denně sníte. Dostali jste se alespoň na 15-20 gramů? Chválíme!
Využití ořechů
Ořechy můžete mít na každém rohu a používat během celého dne. Dají se zařadit do všech možných druhů pokrmů. Z ořechů se vyrábí také různé produkty (ořechové pasty nebo semínkové pasty, např. známé tahini), které rozhodně stojí za povšimnutí.
Ořechové pasty vás naprosto dostanou. Jsou moc lahodné a návykové:)
Natural, pražené nebo namočené?
Ořechy je možné používat v různých konzistencích (celé ořechy, pasty, drtě, plátky) a používat tepelné úpravy (pražení, namáčení atd).
- Ořechy natural (přírodní a tepelně neupravené) si zachovávají své původní nutriční vlastnosti. Takový druh ořechů by měl v jídelníčku převažovat. Pro vyšší stravitelnost je potřeba je rozkousat na kaši. V opačném případě pouze projdou trávicím traktem bez využití.
- Ořechy pražené jsou stravitelnější, mají lepší chuť a aroma. Nevýhodou je oxidace mastných kyselin a možnost vzniku zdraví nebezpečných látek
- Ořechy namáčené jsou téměř ideálním kompromisem. Díky namočení se lépe koušou a během trávení se několikanásobně zvýší využitelnost prospěšných látek. Namáčením se probudí aktivita enzymů, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Je to i finanční kompromis ve srovnání s ořechovou pastou, která bývá 2-3x dražší než 100 g ořechů natural.
- Ořechy mleté se vstřebatelností látek blíží ořechovým pastám, ale bohužel rychle podléhá oxidaci a žluknutí.
Dávejte pozor na ořechové pasty, aby ve složení nebyly pražené ořechy. Tato pasta je sice chuťově výraznější a lepší, ale snažte se pastu kombinovat s ořechy natural.
Snažíte se jíst zdravé potraviny, ale nedaří se vám snížit váhu? Kontaktujte našeho odborníka na výživu ve Food Life.
Lískové, arašídy, pistácie, piniové, makadamové, pekanové, mandle, kešu a vlašské ořechy (foto).
Jak namáčet ořechy
Ořechy stačí namočit do vody na 12 hodin a poté je můžete rozmixovat na pastu a uskladnit v lednici.
Tip výživového poradce
Ořechy jsou sice zdrojem kvalitních tuků, ale někteří z vás to vezmou za špatný konec a snadno sní půl balíčku nebo celý pytlík na posezení. 1 g tuku obsahuje 38 kJ, což je více než dvojnásobek energie bílkovin a sacharidů. 100 g pytlík oříšků obsahuje v průměru 2600 kJ. To je pro mnohé více než 1/3 denního energetického příjmu.
Jezte ořechy kdekoliv
- směs ořechů - namíchejte si ořechovou směs do krabičky do práce nebo na cesty. V tašce nebo kabelce můžou mít své stálé místo
- do chleba i dalamánků - doporučuji přidávat ořechy dovnitř těsta, aby nebyly všechny upražené na povrchu pečiva
- vlašské ořechy - pro mne je vražedná kombinace sušené ovoce a ořechy, zejména ty vlašské. Vyzkoušejte sušenou švestku a vlašský ořech a zaručuji perfektní uspokojení chutí na sladké a tučné zároveň
- rizota, kuskusy, zeleninové směsi - hezky dozdobí celé jídlo
- náplně quichů, slaných a sladkých koláčů
- müsli a snídaňové směsi
- pomazánky - namořené ořechy rozmixujte se zeleninou nebo luštěninami do hladka (např. kešu+mrkev+pekingské zelí+sójová omáčka a posypte řasou Dulse)
- zeleninové saláty - nezapomeňte pořádně kousat anebo rovnou použijte ořechovou pastu
- ovocné saláty - asi nemusím připomínat lahodnou kombinaci ořechů a ovoce
- omáčky na těstoviny - ořechy rozmixované v omáčce výborně jídlo ochutí
- drobenka - rozmixujte 100 g mandlí, 150 g vloček, 6 PL sirupu podle chuti a 4 lžíce másla nebo kokosového másla
- smoothies - jednoduchá příprava ovoce a ořechů, kde u obojích dosáhnete vysoké využitelnosti prospěšných látek
- ořechové mléko - ořechy namočte na 12-24h do vody, vodu slijte, vložte do mixéru společně s vodou (na 100 g ořechů použijte 300-400 ml vody) a umixujte, profiltrujte přes plátýnko a chlaďte v lednici. Ořechovou drť můžete spotřebovat během týdne v kaších nebo jogurtech
A jak vy jste zvyklí používat ořechy? Inspirujte nás svými tipy!
Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>
Ponořte se do toho s námi!
(foto)
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Jak si připravit kokosové mlékoKalendář ovoce a zeleniny - čerstvé/sklizeň
Kaše, kaše, kašičky...
Kuchyňské fígle - 4.díl
Připravte si veganský parmazán