Články

 

07.09.2011 - Iva Veselá

Příprava domácího sojového tvarohu (tofu)

 

Pokud ochutnáte tofu v zahraničí, zejména Japonsku, při návratu domů už nebudete chtít jiné. Bohužel obchody zdravé výživy nabízí tofu ne příliš měkké nebo pro někoho chutné. Proč si tedy neudělat doma vlastní?


Něco málo o tofu

Tofu (z čínského: 豆腐 pinyin: dòu fu) je jídlo vyráběné srážením sojového mléka se sádrou (případně jinými prostředky). V některých publikacích se setkáme i s variantami názvu toufu či tou-fu.


Využití tofu

V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. V Evropě a Americe je tofu spojeno především s vegetariánstvím a veganstvím, jelikož jej díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa, sýra a klasického kravského tvarohu. Toto je ovšem velká škoda, jelikož tofu čistí krev. Lidé, především v Evropě, jsou velmi skeptičtí ke konzumaci tofu. Pokud zařadíte tofu do svého jídelníčku, výrazně tím prospěje tělu především v boji s nadváhou. Jelikož je tofu nízkokalorický zdroj bílkovin, je také ideální při snižování cholesterolu v krvi.[zdroj]

 

Tofu se většinou prodává v těchto podobách:

  • tvrdé tofu“ (木綿豆腐, momendōfu Japonsky, dosl. bavlněné tofu), které vzhledem připomíná sýr
  • měkké tofu“ (絹漉し豆腐, kinugoshi tōfu Japonsky, dosl. hedvábím ceděné tofu), které vzhledem připomíná puding

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Postup výroby

Výroba tofu není žádná věda, jen je zapotřebí trocha času (jak už to bývá s přípravou čehokoliv "domácího").

 

1) sojové boby namočíme na 12-24h do vody (100 g sojových bobů na 500 ml vody)

2) nabobtnalé boby chvíli povaříme a odstavíme

3) sojové boby rozmixujeme v mixéru (část vody nasákne do bobů, část zůstane v misce)

4) směs propasírujeme přes sítko, ve kterém zbyde sojová drť, tzv. okara (zbytek okary lze použít do těst, pomazánek, pokrmů sladkých i slaných).

5) propasírované sojové mléko dáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, přikryjeme utěrkou a postavíme na teplé místo (nikoliv na slunce)

6) až mléko zkysne (můžeme trošku přisolit) a přelijeme ho do plátěné utěrky a svážeme do uzlíčku

7) mléko necháme okapat podle toho, jestli chceme mít výsledné tofu měkčí nebo tvrdší

 

Výrobou tofu tedy získáme samotné tofu (sojový tvaroh), okaru (sojová drť) a kyselou syrovátku (vznikne okapápním tofu).

Syrovátka je výborná k pití, lzeji použít i při přípravě ovocných nebo zeleninových nápojů nebo do polévek či omáček. Z tvarohu můžete připravit výbornou pomazánku - k nerozeznání od dříve dělané z klasického tvarohu.

 

TIP

Připravené bílé tofu lze různými způsoby ochucovat, nakládat, marinovat a přidávat do něj rozmanité přísady, např. zeleninu, mořské řasy či bylinky.

 

 

 

 

 

 

Image


Hodnocení článku

Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Domácí máslo za 10 minut 
Jak si zdravěji slaně zamlsat - krekry Bohemia Natura 
Kuchyňské fígle - 4.díl 
Recept - domácí celorznné melasky! 
Zdravé vánoční recepty 


Diskuze

Lennanov
Web: http://www.eshop.ekokoza.cz

Suroviny na výrobu tofu

Výborné a kvalitní suroviny na výrobu tofu a tempehu kupuji na eshopu ekokoza. http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-tofu-a-tempehu/

20.02.2014 18:14
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny