Články
10.01.2009 - Iva Veselá
Přejedli jste se o svátcích?
Přejedli jste se o svátcích?
Neházejte flintu do žita a honem běžte nakoupit nějaká jablka, ta vám pomohou s váhou dolů. Jablka jsou zdravá, výživna, šťavnatá a jsou rychlým pomocníkem při zahnání hladu. Jsou výtečným léčivým prostředkem při trávicích obtížích. Pektin v nich obsažený na sebe váže jedy z potravy a čistí střevní stěny, působí proti zácpě.
Co se skrývá v jablku?
Jablíčka obsahují spousty vitamínů skupiny B a minerálů jako jsou například hořčík, fosfor, sodík a železo. Pomáhají léčit nejen trávicí potíže, ale díky pektinu (vlákniny) si můžete snížit cholesterol. Také slouží jako prevence proti zánětu ledvin, nemocem srdce a cév, arteroskleróze nebo diabetu.
Jak na očistu
Očistný den je jednoduchý. Budete jíst jenom jablka. Perfektně si pročístíte organismus (sice den je málo, aby se organismus zcela vyčistil, ale i den je dobrý).
Chlácholení žaludku
Jestliže jste po svátcích stále přecpaní, tak jablko nastrouhejte o se slupkou, přidejte mletou skořici (má dezinfekční účinky) a pomalu snězte. Jestliže máte problémové trávení, zkuste jablka nakrájet a povařit nebo péct.
Jistě jste se dočetli i o účincích jablečného octa. Sice jsme se o něm zmiňovali v souvislosti použití na vlasy (zde). Jablečný ocet má nespočetnou řadu léčivých účinků. Velice doporučujeme! Preventivně ho můžeme používat každé ráno nalačno v poměru 1:1 s medem.
Recept na jablečný ocet
Do čtyřlitrové láhve od okurek dáme 1/3 jablečných slupek, 1,5l vody a 150g cukru. Cukr rozpustíme v teplé vodě, zbytek dáme do vody studené. Do týdne se můžeme přidávat slupky, aby hladina vystoupila až k hrdlu. Láhev postavíme na teplé místo, hrdlo lehce ovážeme plátnem. Asi po šesti týdnech tekutina zoctovatí, pak ji přes cedník přelijeme do jiné láhve a necháme dokvasit. Hrdlo opět převážeme plátnem. Na povrchu vznikne škraloup, který zatím neodstraňujeme, ,jen ho občas odhrneme a ocet ochutnáme. Po dalších asi čtyřech týdnech je ocet hotov, škraloup odstraníme, ocet přecedíme do láhví, které zazátkujeme a uchováváme v chladnu.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Dopolední svačinka s řepou pro zahřátíJak na domácí přípravu sushi
Jak na obyčejnou cuketu?
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli?
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít?