Články
15.12.2008 - Iva Veselá
Po jahelníku nepřiberete
Máte chuť na něco sladkého, ale bez spousty cukru a tuku? Máme pro vás skvělý tip – Jahelník. Jahelník je slazen pouze trochou medu, jinak je absolutně bez cukru. Neobsahuje také tuky, tedy nepočítáme-li ozdobu, a tou je lžička zakysané smetany. Naopak v sobě skrývá vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky…a chuť? Nemá chybu! Občas někde ochutnám nějaké dobré jídlo, které když sním, musím si ho hned připravit doma. Tohle je jeden z případů. Potěšte také své chuťové buňky, jahelník vám pomůže:-)
Jahelník
(použijte suroviny v BIO kvalitě, chutná daleko lépe)
250 g jáhel
2 vejce
rozinky
slunečnicová semínka
dýňová semínka
rýžové pukance
zakysaná smetana
Jáhly vaříme ve vodě (200-300 ml) do změknutí, což trvá asi 10 minut. Přidáme špetku soli. Jestliže se voda vypaří, tak ji trochu přilijeme. Uvařené jáhly necháme několik minut odstát a počkáme, až vychladnou. Připravíme směs z obou semínek, rozinek a pukanců. Na toto množství jáhel připravte takové množství směsi asi jako obě spojené hrsti, šetřit nemusíte (cca 250 g). Surovin, které vám více chutnají, můžete přidat více.
Do vychladnutých jáhel přidáme 2 žloutky, med na doslazení a připravenou směs. Bílky, které nám zbyly, můžete i nemusíte našlehat a také je vmícháme do směsi. Toto „těsto“ přemístíme na malý pekáček nebo zapékací mističku. Zapékací formu vymažeme troškou olivového oleje, stačí kapka, kterou rozmažeme prsty.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180° C po dobu 30-40 minut. Upečený jahelník poznáte podle zlatavého vršku.
Hotový jahelník dozdobíme nepostradatelnou zakysanou smetanou, která dodá jahelníku tu pravou chuť. Kdo není příznivcem smetany, může použít například javorový sirup.
Dobrou chuť!
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Artyčoky v kuchyniCo je dobré vědět o zavařování
Mucholapka snadno a rychle
Tipy na recepty z červené řepy
Vánoční cukroví zdravě a chutně
Diskuze
jahelník
Už dřív jsem jahelník zkoušela a musím říct, že je vynikající! Nejdřív jsem si ho koupila a potom podle návodu na krabici omrknla ingredience. No a od té doby si ho děláme doma skoro každý měsíc. Chlapi se ho můžou užrat :))
15.12.2008 14:14