Články
11.09.2009 - Iva Veselá
Kaše, kaše, kašičky...
Ten, kdo se zajímá o zdravou výživu ví, že ranní obilné kaše jsou tou nejlepší sladkou pochoutkou a startem do celého dne. Proč má člověk po ránu chutě na sladké? Odpověď je jednoduchá - během spánku dochází k poklesu hladiny cukru v krvi, proto ráno nás někdy dost honí mlsná.
Proč jíst ráno obilné kaše?
1) Tekutá strava - co myslíte, že je pro žaludek přívětivější - špatně rozkousaná tuhá strava nebo tekutá? Jistě že tekutá, proto máme první důvod, proč jíst po ránu kaše.
2) Prohřeje - bohužel u nás nejsou teplé snídaně zvykem, ale v Číně nebo Japonsku není nic nenormálního posnídat teplou polévku z mořských řas nebo známou Miso polévku (viz. článek Jak si připravit miso polévku). Organismus, především trávicí ústrojí, se prohřeje a lépe se po ránu nastartují všechny životní procesy. Člověk se po celý den cítí daleko vitálněji.
3) Sacharidy - jistě všichni ví, že ráno jsou ke snídani nutné sacharidy. Konkrétně se jedná o skupinu komplexních sacharidů jako jsou obiloviny. Obilné kaše jsou tou vhodnou variantou.
4) Sladké - jak už bylo řečeno, během spánku poklesne hladina cukru v krvi, proto většinou máme hned po ránu chutě na sladké. Problém je zde také vyřešen - do kaše stačí přidat čerstvé ovoce, rozinky, javorový sirup nebo hnědý třtinový cukr. Sportovci mohou k oslazení použít práškový protein, kterým si doplní i dávku bílkovin.
5) Výživné - u obilných kaší záleží na tom, za jaké obiloviny kaši připravujete. Jsme zvyklí masivně konzumovat pšenici a zapomínáme na jiné druhy obilovin, které jsou nutričně velice výživné a na rozdíl od zažité pšenice obsahují daleko více bílkovin, vlákniny a samozřejmě vitamínů. Když už výživnou kaši, tak sáhněte po něčem lepším:
- kaše neinstantní: použijte pšenici špaldu, žito, rýži, kuskus, jáhly, oves, ječmen nebo pohanku
- kaše instantní: dle výběru v prodejně - celorznná rýžová, špaldová, ovesná, rýžová, pohanková a jejich vzájemné kombinace
Zde jsou ukázky mých oblíbených receptů na kaše:
Špaldová (žitná) naklíčená kaše - neinstantní
1 den necháme ve vodě nabobtnat 60 g pšenice špaldy/žita. Vodu měníme 2x denně, aby nezačala kvasit. Kvašení se projevuje bublinkami na hladině. Obilovinu poté dáme s čistou vodou do mixéru a mixujeme do hladka alespoň 3 minuty. Podle toho, jak chcete mít hustou kaši, přidejte vody. Poté vše přelijeme do rendlíku, přidáme skořici, nesířené rozinky, na kousky nakrájené vlašské oříšky (nebo mandle, sezamová semínka), med, 1/2 PL sušeného sojového nápoje Zajíce a lžičku karobu. Zahřejeme a krátce povaříme 1-2 minuty (aby se nevytratily cenné látky).
TIP
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Celozrnná rýžová kaše - instantní
300 g pytlík celozrnné rýžové kaše smícháme s ovesnými otrubami a pohankovými klíčky, abychom snídani dodali vlákninu a vitamíny díky pohankovým klíčkům. Tuto směs si můžete připravit do větší nádoby na další snídaně. Dále do jiné mističky nasypeme 200 g nesířených rozinek, 100 g sezamových semínek, na kousky nakrájené vlašské oříšky, mandle plátky a kokos - množství dle chuti. Každé ráno si do misky dejte 3-5 vrchovatých lžic instantní směsi, posypte rozinkovo-oříškovou směsí, na oslazení můžete navíc přidat strouhané jablko, javorový sirup nebo pro sportovce práškový protein. Vše zalijte horkou vodou a po pár minutách máte připravenou skvělou a rychlou kaši. Do kaše určitě přidejte skořici pro nastartování trávicích procesů, to je velmi důležité.
Kaše z ovesných otrub - ranní vlákninová bomba!
Otruby jsou bohužel opomíjenou potravinou, což je velká škoda. Málokdo ví, že pozitivně působí při snižování cholesterolu, aktivují činnost střev, jsou zdrojem vysokého obsahu vlákniny a k tomu všemu příprava kaše z otrub je velice rychlá, jelikož jí nemusíme vařit.
Na snídani pro jednu osobu připravte 50 g mletých ovesných otrub, 1/2 hrsti nesířených rozinek a zarovnaná lžíce sušeného ovesného nápoje Oves Milk. Vše zamíchejte, můžete přisladit nějakou zdravou ingrediencí - ne bílý cukr - zasypat opět hojně skořicí a zalít 2-3 dcl horké vody. Necháme pár minut dojít a až kaše trochu nabobtná, můžeme se pustit do jídla.
Proč skořice a fenykl?
- Skořice je velice účinným pomocníkem při trávení a možná ani nevíte, že má ohromné protiplísňové účinky. Navíc efektivně aktivuje činnost trávicí soustavy.
- Fenykl známe většino z dětství, kdy nám byl podáván jako čaj na „bolení bříška“. Je však velmi prospěšný i dospělým a pomáhá tělu s detoxikací.
Co vy a kašičky? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci Biolajfáky.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co dělat s rebarborou?Jak dobře vybrat majonézu
Jak si doma připravit ghí
Jak uvařit rýži v mikrovlnné troubě
Kuchyňské fígle - 3.díl