Články
13.02.2012 - Iva Veselá
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli?
Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité. Bývají často naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem.
Použití v kuchyni
Používají se ve středomořských kuchyních (italské, španělské, řecké), do salátů, omáček, na těstoviny, pizzu i k různým masům. Kapary v nálevu lze při vaření použít bez úpravy, kvalitnější kapary nakládané pouze v soli je třeba před použitím propláchnout, aby svou chutí nepřehlušily chuť ostatních přísad pokrmu.
Kapary se nebojte využít v mezinárodní i české kuchyni. Hodí se na pizzu, do salátu, do omáček, těstovin nebo jen k
vylepšení obložených chlebíčků. Hodí se k tučnějšímu masu, ale dobře se kombinují i s rybami a mořskými plody.
Kapary doplní pomazánky a studené chuťovky, také teplé zeleninové pokrmy. S kapary šikovně zvýrazníme veškeré
rajčatové pokrmy.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Která část je jedlá?
Z rostliny kapara konzumujeme nerozvinutá poupata tmavě zelené barvy a celé nezralé plody (bobule). Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání.
Z jakého dovozu vybírat?
Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti - od
nejmenších nonpareilles mající maximálně 7mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary,
kterým se říká grossos (více než 13mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou.
ČTĚTE TAKÉ: Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět
Recept:
Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty a kapary
Ingredience:
2 ks kuřecí prsa
1 cibule
50 g kvalitní šunky
česnek
barevný pepř
sušená rajčata
4-5 ks kapary
1 PL oleje
100-150 ml sojová smetana
Postup: Na oleji osmahneme cibulku a šunku, přidáme nudličky kuřecích prsou, které předem osolíme a opepříme. Vše orestujeme. Po zbělání masa přidáme pokrájená sušená rajčata a po chvilce zalijeme smetanou, přidáme kapary a dochutíme česnekem. Pro zmírnění intenzity česneku lze použít sušený (plátky - také velmi dobrý!).
Jako přílohu můžeme volit celozrnné těstoviny, ke kterým přidáme italské koření, čerstvý česnek a petrželku.
(Image)
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co možná nevíte o kuskusu - žádné vaření!Jak na obyčejnou cuketu?
Jak skladovat kokosový olej
Léčivé obklady a náplasti...skoro k snědku
Rybízové kokosové kuličky