Články
15.09.2014 - Iva Veselá
Kalendář ovoce a zeleniny - čerstvé/sklizeň
Také tápete, které druhy ovoce a zeleniny u nás rostou a ve kterém období? Pokud chcete koupit kvalitní ovoce a zeleninu, základem je mít přehled o tom, kdy roste a sklízí se a kdy je období skladování.
V prvních řádcích přikládám dotazy od čtenářů, odpovídá Ing. Iva Veselá z výživové poradny Food Life.
Dotazy od čtenářů
Poslední roky jsou v supermarketech k dostání i v zimě jahody nebo jiné ovoce, na které jsme dřív byli zvyklí jedině přes léto. Co vy na to, je dobré takové ovoce nebo zeleninu konzumovat anebo máme zůstat věrní plodinám tradičním pro dané roční období?
IV.: Když sníte jahodu v zimě, tělu neublížíte, ale ani mu nijak zvlášť nepomůžete. Jahoda z dovozu, zejména ty gigantické kusy, co s jahodou moc společného nemají, už na pohled vypadají podezřele. Takový plod je spíše zdrojem vlákniny a vody. Vitamínů a minerálů obsahuje minimum. Kvůli dovozu potravin se bohužel vytrácí soužití s přírodou, protože ignorujeme sezónnost a roční období. Jíme to, co nám nabízí v obchodě, ne to, co nabízí příroda. Kupujeme potraviny z dovozu, které se sklízí nedozrálé, jsou trpké, nechutnají dobře, plody jsou chráněné chemickými postřiky a podle mne tohle není vůbec přirozené. Neříkám, abychom exotické ovoce vyřadili z jídelníčku, jen dávat více přednost sezónním potravinám.
Ty prodávají farmáři na trhu v Karlíně. Podporujete je a chodíte tam nakupovat?
IV.: Já to podporuji. Doporučuji pečlivě vybírat mezi stánky, abyste nekoupila zboží, které bylo před chvilkou koupené někde v supermarketu. Je důležité znát prodejce, vědět, kde svoje produkty pěstuje, podívat se na webové stránky a nebát se třeba zeptat na původ potraviny. Dávám přednost těm, kteří vypadají jako farmáři už od pohledu. Košile, holínky a jde se prodávat. Mám vyhlídnutých pár takových, u kterých vím, že si vše pěstují nebo vyrábí sami.
ČTĚTE TAKÉ: Dýně Hokkaido
Tip výživového poradce
"Proč vybírat sezónní druhy ovoce a zeleniny? V dnešní době sezónnost potravin pomalu nevnímáme. Sami si vzpomeňte, že nebyl pomalu konec jara, co stánkaři začali prodávat červené jahůdky pod názvem "české". Jahody, které u nás začínají růst v květnu/červnu. Také jste naletěli rádoby českým jahodám? Nenechte se příště zmást, k tomu vám pomůže tato přehledná tabulka, ve které máte vše názorně zakreslené."
Ing. Iva Veselá, výživový poradce a sportovní dietolog (Food Life)
Tabulka - sezónní druhy ovoce a zeleniny
*zelená barva = doba sklizně
* hnědá barva = doba skladování
V případě dotazů ohledně redukce váhy a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.83 bodů z pětiČtěte také:
Broskev + kozí sýr = skvělá kombinaceJak se zbavit molů
Jaká je nejvhodnější úprava pokrmů?
Jitrocelovým nálevem proti vředům
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít?
Diskuze
Zelenina
Ahoj, kolik je dva plus dva když b se rovná jedna krát pět na pátou krát x. děkuji za odpověď
07.12.2015 13:35