Články
29.03.2011 - Iva Veselá
Jak správně uvařit rýži
Existuje několik metod, jak správně uvařit rýži. Dodejte rýži nejen vynikající chuť, ale i barvu! Je dobré vědět nejen o způsobech přípravy rýže, ale i něco o této plodině. Na konci článku jsou uvedeny zajímavosti o rýži.
Rýže je jednou z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších potravin na světě. Má pro tělo velmi vhodné nutriční hodnoty - obsahuje sacharidy, bílkoviny a minimum tuků. Je lehce stravitelná a při kombinaci se zeleninou je vynikajícím prostředkem k hubnutí.
Z čeho vybírat
Vybrat si můžete tyto základní durhy: rýže basmati, natural, jasmínová, červená, pestrobarevná a sladká.
Víte, že...?
Japonci konzumují rýži denně jako náhradu našeho pečiva a ostatních příloh? Proč jsou asi tak hubení? Viz. článek Tajemství štíhlých Japonek.
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Klady rýže
Rýže je vhodným zdrojem škrobů, je vhodná pro celiaky (osoby trpící intolerancí na lepek), udržuje v rovnováze krevní cukr a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Zápory rýže
Bílá rýže je chudá na thiamin (vitamín B1) a hnědá rýže přispívá k nedostatku železa a vápníku. Protože se ale jedná o malý počet těchto látek, není mít z čeho strach. Rýže bude doporučována i nadále.
Na jaké způsoby lze rýži připravit?
Způsob „rizoto"
Kulatá zrnka rýže, která se hodí zejména na rizoto, budou obzvlášť krémová zvenku a pevná zevnitř, když rýži nejprve prudce osmažíme na másle, podlijeme vývarem a vaříme cca 20 min.
Vodní metoda
Dlouhozrnnou rýži vaříme ve čtyřnásobném množství osolené vody asi 18 minut. To je optimální doba k zachování své vůni. Snažme se slívat co nejméně vody, aby se neodplavily cenné látky. Proti slepení zrníček přidejte do rýže trochu másla a zamíchejte.
Sáčková metoda
Pytlíky předvařené rýže nejprve propláchneme pod tekoucí studenou vodou a pak je dáme vařit do většího množství osolené vody. Tato metoda má tu nevýhodu, že slitím vody odplavíte množství cenných látek. Zkuste použít metody co největšího vyvaření vody (jasmínová rýže, dlouhozrnná, natural apod.).
Klasika
V jediné přírodní a divoké rýži zůstanou obsaženy všechny výživné látky. Rýži uvaříme v dvojnásobném množství osolené vody. Pokud chceme vaření urychlit (cca na dobu 18 až 20 minut), nechte jii přes noc namočenou ve studené neochucené vodě. Tu pak před vařením slijeme.
Upozornění: Rýži nevařte v mikrovlnce, jelikož elektromagnetické vlny snižují kvalitu potravin a vytrácí se z nich určitá procenta cenných látek (platí i pro ostatní potraviny).
Zajímavosti o rýži
- Je známo, že pěstování rýže začalo v Číně už před 6500 lety.
- Rýže se k nám do Čech dostala až v 16. století.
- Světová produkce rýže v roce 2007 vyšplhala na 650 milionů tun.
- Mezi největší producenty rýže patří Čína.
- Největším vývozcem rýže je Thajsko.
- Čím více se rýže čistí, tím méně má vitamínů a minerálů.
Hodnocení článku
Hodnotilo 23 čtenářů průměrem 4.3 bodů z pětiČtěte také:
Domácí máslo za 10 minutJak balit vánoční dárky?
Meruňkové knedlíky - ze 3 ingrediencí a zdravě!
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí
Příprava domácího sojového tvarohu (tofu)
Diskuze
Dušená rýže
Nějak mi ve výčtu chybí dušená rýže, např. basmati je tak hotová do deseti minut.
07.10.2015 14:24Opravdu mi nejvíce chutná rýže,která není předvařená,moje nejoblíbenější je basmati.A plně souhlasím s tím,že před přípravou rizota rýži orestujeme-používám olej a rizoto nemá chybu.
30.03.2011 12:49