Články
24.05.2013 - Iva Veselá
Jak si připravit kokosové mléko
Teplé dny jsou za dveřmi a budeme vymýšlet, jak se během dne příjemně osvěžit. Pomyšlení na kokos ve mě vzbuzuje právě tento pocit, proto se s vámi chci podělit o domácí recept na svěží kokosové mléko.
Kokosové mléko
Mléko v sobě skýrvá spoustu cenných látek:
- je zdrojem nasycených a nenasycených mastných kyselin v přírodní rostlinné formě, aminokyselin, uhlohydrátů, vitamínů, minerálních a stopových prvků
- stavební a energetický zdroj ve výživě lidí všech věkových kategorií, sportovců, rekonvalescentů i těžce pracujících
- vhodné pro alergiky, protože neobsahuje alergické látky jako kravské nebo sójové mléko (může tedy sloužit jako plnohodnotná strava nahrazující potraviny vyvolávající alergie)
- vstřebatelnost více než 90% vstřebatelnost všech látek, které se v ní nacházejí
- vitamíny – A, vit. Skupiny B, E, H, (biotin)
- minerály – sodík, draslík, vápník, hořčík, zinek, železo
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Příprava kokosového mléka
Na výrobu kokosového mléka budeme potřebovat:
1 díl kokosu
3 díly vřelé vody (light verze pro alergiky), nebo mléka (hutnější a krémovější konzistence)
Postup:
1) Připravíte si potřebné množství kokosu, zalijeme jej odpovídajícím množstvím vřelé vody/mléka a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout.
2) Poté přes cedník oddělíme kokos od vody/mléka. Zbytek kokosu v cedníku vymačkáme a zbavíme se takto tekutiny.
Kokosové mléko je hotové a můžeme podávat. Toto je velice jednoduchý recept, jak si tuto skvělou mlsotu připravit doma a nemusíte vůbec utrácet takovou spoustu peněz za kokosové mléko z obchodu. Je opravdu výborné.
Kokos, kokosová drť a kokosové mléko po vymačkání (bez mléka).
Tip výživového poradce
Kokosový koktejl s jahodami
Postup: Do mixéru hodíme asi deset velkých jahod, lžičku hnědého cukru a vanilkového extraktu (prášuk), 5 kostek ledu, 1dcl růžového vína a dolijeme kokosovým mlékem. Směs rozmixujeme a podáváme ve vysokých sklenicích.
Trápíte se nespěšným hubnutím? Kontaktujte výživového poradce!
Recept
Kokosové Korma kari
Ingredience:
1 cibule
1 malé rajče
zelené chilli (množství podle chuti) - chilli lze nahradit pastou: Pasta Zelené chilli 240ml, 3 stroužky česneku a 2x větší díl zázvoru (nebo Pasta česnek & zázvor 250ml)
2 pokrájená kuřecí prsa
400 ml kokosového mléka
(římský kmín, sůl, červené chilli mleté, turmerik, garam masala, hrst čerstvého koriandru na posypání) - vše sušené, dát od každého druhu téměř celou lžičku)
Postup:
1) Na ghee (Máslo ghí (Ghee) 500g) nebo oleji zpěnte pokrájenou cibuli spolu se zázvorem, česnekem, čerstvými chilli papričkami a kořením – římský kmín, turmerik, garam masala, chilli mleté (pokud je dáváte), sůl.
2) Po pěti minutách přidejte kuřecí maso a rajče nakrájené na kostky. Maso opečte ze všech stran a duste deset minut. Pak přidejte kokosové mléko, čerstvý koriandr a trochu vody. Vařte třicet minut na středním ohni. (Případný přebytek tekutiny nechte odpařit). Podávejte s plackami nebo rýží. Tento recept je cca na 3 porce.
Kokosový cukr BIO 250 g - zakoupíte také v našem e-shopu!
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Co je dobré vědět o zavařováníJak vyzrát na chutě na sladké
Silvestrovské občerstvení - zdravě a rychle
Tipy na recepty z topinamburu
Zdravé vánoční recepty