Články
23.08.2010 - Iva Veselá
Co dělat s rebarborou?
Chodíte kolem ní v obchodě a nevíte, co s ní? Z rebarboy lze připravit spousta výtečných pokrmů, ale pozor. Kvůli šťavelanům, které rebarbora obsahuje, není vhodná pro všechny.
Původ rebarbory
Možná si myslíte, že rebarbora je ryze českého původu, ovšem u nás se začala pěstovat docela nedávno. Původem pochází z Číny a oblasti Tibetu.
Ovoce nebo zelenina?
Ačkoliv se s rebarborou v kuchyni nakládá jako s ovocem (ostatně její chuť ovoce velmi připomíná), ve skutečnosti se jedná o zeleninu. Vyznačuje se kyselkavou chutí, která se narozdíl od ovoce během zrání zvyšuje. Proto je ke kyselé rebarboře třeba přidat o něco více cukru. Pokud ovšem narazíte na rebarboru hned začátkem léta nebo na podzim, její kyselost se snižuje, tudíž není potřeba přidávat tolik cukru.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Rebarbora není pro všechny
Kyselá chuť rebarbory je díky kyselině šťavelové, která může být nebezpečná u lidí s ledvinovými a žaludečními potížemi, revmatismem nebo dnou. Z této kyseliny v organismu vznikají krystalky, které se usazují v kloubech, a mohou působit velkou bolest. Proto je vhodné rebarboru z jídelníčku zcela vyloučit nebo omezit na minimální množství.
Víte, že...?
Kyselina šťavelová je také obsažena ve špenátu. Je to látka, která mimo jiné zabraňuje vstřebávání vápníku. Proto je vhodné tyto potraviny konzumovat s mléčným výrobkem.
Co je možné z rebarbory připravit?
- koláče, buchty (klasický drobenkový koláč lze připravit právě s rebarborou)
- ovocné knedlíky
- ovocno-tvarohové dezerty
- pudink
- žemlovka
- zavařování, kompoty (může být s přídavkem skořice, hřebíčku a citronové kůry)
- marmelády, džemy
- sirupy (k přípravě stačí pouze rebarbora, voda a cukr - může být také v kombinaci s ovocem nebo jinou zeleninou)
- omáčky ke grilovaným masům
Omáčka ke grilovanému masu
3 šálky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 šálek pomerančové šťávy, 3 šálky cukru, 1 polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 na drobno nakrájenou jalapeno papričku, 2 na jemno nasekané šalotky dáme do hlubší pánve a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme ještě zhruba 10 minut, dokud směs nezhoustne. Rebarborovou omáčku podáváme ke grilovaným masům. Vhodná je i k rybám.
Recept přebrán z http://www.tvujdum.cz/
Inspirace článku: Zena-in.cz
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pětiČtěte také:
Chutné recepty na víkendKapary - ještě jste nevyzkoušeli?
Kuchyňské fígle - 1.díl
Mucholapka snadno a rychle
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí