Články

 

24.08.2012 - Iva Veselá

Jak si doma připravit ghí

 

V článku o přepuštěném másle neboli ghí byla zmínka o jeho původu a účincích na zdraví a dnes si řekneme o přípravě této údajně léčivé směsi.

 

Recept Ghí

1. Máslo zahříváme na středním plameni dokud nezačne vařit.

2. Teplotu snížíme na minimum a velmi mírně vaříme. Čas od času můžeme sebrat sraženou pěnu na povrchu. Vaříme tak, aby se nám máslo prudkým nebo dlouhým varem nepřipálilo.

3. Nakonec máslo přepustíme přes plátýnko a tím odstraníme zbytky mléčné sraženiny.

4. Necháme vychladnout v otevřených sklenicích.

5. Skladujte v lednici (vydrží prý i mimo lednici po dobu několika let)

 

Na Východě se říká, že čím je ghí starší, tím je léčivější.

 

TIP k vaření

  • Délka varu se odvíjí od množství: 1 kg másla = ½ hodiny varu, 2,5 kg másla = 3 hodin varu a 5 kg másla= 5 hodin varu.
  • Barva ghí by měla být svítivě žlutá a čirá.

Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak balit vánoční dárky? 
Jak na obyčejnou cuketu? 
Kapary - ještě jste nevyzkoušeli? 
Kuchyňské fígle - 5.díl 
Vánoční cukroví zdravě a chutně 


Diskuze

Ing. Iva Veselá

ghí

Ghí můžete používat jako klasické máslo - na vaření, pečení, jen tak na chleba, do dezertů atd. Má příjemnou máslovou až karamelovou chuť a je výborné pro slané i sladké pokrmy.

14.04.2014 09:07
Anna

ghí

Dobrý den, na co se používá ghí? Děkuji

03.02.2013 11:08
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny