Články
29.04.2013 - Iva Veselá
Co možná nevíte o kuskusu - žádné vaření!
Věděli jste, že kuskus se správně ani nezalévá vodou ani nevaří? Pro někoho jasná věc, pro někoho úplná novinka. Napište nám do diskuse, jak připravujete kuskus u vás doma! A určitě potom vyzkoušejte spárvnou variantu přípravy. Kuskus se totiž správně nevaří, ale připravuje v páře.
Jak se kuskus vyrábí
Kuskus jsou malé žluté kuličky ze zrn tvrdé pšenice. Tradičně se kuskus v severoafrických zemích máčí ve slané vodě, mne se prsty a dlaněmi a prosívá se, dokud se pšeničná lámanka opracuje do jemných malých kuliček. Ty se ve finále vaří v páře a suší na slunci.
Nejrychlejší "barbarská" příprava kuskusu
Na kuskusu je to nejlepší, že jeho příprava je snadná a rychlá - 1 díl kuskusu ochutíme kořením a solí a jednoduše přelijeme 2 díly horké vody. Nádobu přikryjeme pokličkou a necháme nabobtnat asi 10 - 15 minut. Pročechráme vidličkou a můžeme servírovat.
Jíte zdravě i cvičíte a pořád se vám nedaří zhubnout? Zhubněte do plavek! Kontaktujte výživového poradce!
Běžná příprava kuskusu
1 díl kuskusu uvaříme ve 2 dílech slané vody do změknutí. Daleko chutnější je příprava v zeleninovém nebo masovém vývaru nebo tomatové omáčce.
Správná tradiční příprava kuskusu
V maghribských domácnostech se kuskus vždy vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem. Tato sestava nádobí se nazývá "kuskusiér". I když by bylo pěkné mít doma pravý hliněný kuskusiér z Maghribu, lze jej velmi snadno nahradit cedníkem zavěšeným nad hrncem.
Kuskus ve finále není tuhou nevzhlednou kaší, jako u nás bývá zvykem, ale chutnou kyprou a nadýchanou přílohou.
ČTĚTE TAKÉ: Recepty na známé Tabouli (Tabbouleh) a pilaf
Varianty přípravy kuskusu
Tradičně po česku
V pánvi nejdříve připravíme zeleninu s kořením, masem nebo třeba kostičkami marinovaného tofu nebo tempehu (sýr z fermentovaných sojových bobů porostlý bílou plísní). Směs podlijeme vodou a nakonec přisypeme kuskus. Vypneme plamen a pod pokličkou necháme kuskus nabobtnat. Kuskus tak hezky "nasaje" chuť ostatních ingrediencí a koření.
Italský kuskus
Kuskus uvaříme v zeleninovém bujónu a vmícháme do něj na oleji osmahnuté olivy, žampiony, česnek, pepř, bazalku, oregano nebo tymián.
Indický kuskus
Na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom. K základu přimícháme propláchnutou červenou čočku nebo hrášek a vše s kořením krátce orestujeme. Teprve pak přisypeme kuskus, podlijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka.
Mexický kuskus
Na pánvi osmahneme čili, česnek, špetku koriandru nebo kmínu, přidáme hrášek a kvalitní rajčatový protlak. Do prohřáté směsi nasypeme kuskus a zalijeme šťávou z nasekaných rajčat. Vaříme do měkka.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.88 bodů z pětiČtěte také:
Dávejte pozor, v čem vaříteChutné recepty na víkend
Jak na obyčejnou cuketu?
Je vám zima? Dejte si zázvor a skořici!
Kuchyňské fígle - 1.díl
Diskuze
Příprava kuskusu
Kuskus připravuji jak mě naučila moje tchyně. Kuskus nasypat do misky, přidat cca 0,5-1 dcl vody (podle množství kuskusu), pořádně promíchat, aby zvlhnul. Pokud se nepromíchá hned udělají se tvrdé hrudky. Postup je stejný, jak nad párou, tak v mikrovlnce (tu sice používám minimálně, ale kuskus z ní je famozní). A teď buď na páru, já urychluji takže přendám do plastové napařovací misky (sítko a pod ním trošku vody) do mikrovlnné trouby na 3 minuty zapnout. Vyndám propláchnu studenou vodou, přesypu do mísy, přidám trochu extra vir. oliv. olej, promíchám a ještě jednou napařím v mikrovlnce. Po dokončení je potřeba hned přesunout do misky a promíchat. Je krásně nadýchaný. S pozdravem J. Bouberraga
24.08.2016 12:55