Články
29.04.2013 - Iva Veselá
Co možná nevíte o kuskusu - žádné vaření!
Věděli jste, že kuskus se správně ani nezalévá vodou ani nevaří? Pro někoho jasná věc, pro někoho úplná novinka. Napište nám do diskuse, jak připravujete kuskus u vás doma! A určitě potom vyzkoušejte spárvnou variantu přípravy. Kuskus se totiž správně nevaří, ale připravuje v páře.
Jak se kuskus vyrábí
Kuskus jsou malé žluté kuličky ze zrn tvrdé pšenice. Tradičně se kuskus v severoafrických zemích máčí ve slané vodě, mne se prsty a dlaněmi a prosívá se, dokud se pšeničná lámanka opracuje do jemných malých kuliček. Ty se ve finále vaří v páře a suší na slunci.
Nejrychlejší "barbarská" příprava kuskusu
Na kuskusu je to nejlepší, že jeho příprava je snadná a rychlá - 1 díl kuskusu ochutíme kořením a solí a jednoduše přelijeme 2 díly horké vody. Nádobu přikryjeme pokličkou a necháme nabobtnat asi 10 - 15 minut. Pročechráme vidličkou a můžeme servírovat.
Jíte zdravě i cvičíte a pořád se vám nedaří zhubnout? Zhubněte do plavek! Kontaktujte výživového poradce!
Běžná příprava kuskusu
1 díl kuskusu uvaříme ve 2 dílech slané vody do změknutí. Daleko chutnější je příprava v zeleninovém nebo masovém vývaru nebo tomatové omáčce.
Správná tradiční příprava kuskusu
V maghribských domácnostech se kuskus vždy vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem. Tato sestava nádobí se nazývá "kuskusiér". I když by bylo pěkné mít doma pravý hliněný kuskusiér z Maghribu, lze jej velmi snadno nahradit cedníkem zavěšeným nad hrncem.
Kuskus ve finále není tuhou nevzhlednou kaší, jako u nás bývá zvykem, ale chutnou kyprou a nadýchanou přílohou.
ČTĚTE TAKÉ: Recepty na známé Tabouli (Tabbouleh) a pilaf
Varianty přípravy kuskusu
Tradičně po česku
V pánvi nejdříve připravíme zeleninu s kořením, masem nebo třeba kostičkami marinovaného tofu nebo tempehu (sýr z fermentovaných sojových bobů porostlý bílou plísní). Směs podlijeme vodou a nakonec přisypeme kuskus. Vypneme plamen a pod pokličkou necháme kuskus nabobtnat. Kuskus tak hezky "nasaje" chuť ostatních ingrediencí a koření.
Italský kuskus
Kuskus uvaříme v zeleninovém bujónu a vmícháme do něj na oleji osmahnuté olivy, žampiony, česnek, pepř, bazalku, oregano nebo tymián.
Indický kuskus
Na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom. K základu přimícháme propláchnutou červenou čočku nebo hrášek a vše s kořením krátce orestujeme. Teprve pak přisypeme kuskus, podlijeme vodou nebo vývarem a vaříme do měkka.
Mexický kuskus
Na pánvi osmahneme čili, česnek, špetku koriandru nebo kmínu, přidáme hrášek a kvalitní rajčatový protlak. Do prohřáté směsi nasypeme kuskus a zalijeme šťávou z nasekaných rajčat. Vaříme do měkka.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.88 bodů z pětiČtěte také:
Jak balit vánoční dárky?Kapary - ještě jste nevyzkoušeli?
Podle čeho vybírat domácí pekárnu?
Rybízové kokosové kuličky
Zdravé vánoční recepty
Diskuze
Příprava kuskusu
Kuskus připravuji jak mě naučila moje tchyně. Kuskus nasypat do misky, přidat cca 0,5-1 dcl vody (podle množství kuskusu), pořádně promíchat, aby zvlhnul. Pokud se nepromíchá hned udělají se tvrdé hrudky. Postup je stejný, jak nad párou, tak v mikrovlnce (tu sice používám minimálně, ale kuskus z ní je famozní). A teď buď na páru, já urychluji takže přendám do plastové napařovací misky (sítko a pod ním trošku vody) do mikrovlnné trouby na 3 minuty zapnout. Vyndám propláchnu studenou vodou, přesypu do mísy, přidám trochu extra vir. oliv. olej, promíchám a ještě jednou napařím v mikrovlnce. Po dokončení je potřeba hned přesunout do misky a promíchat. Je krásně nadýchaný. S pozdravem J. Bouberraga
24.08.2016 12:55