Články
01.01.2010 - Iva Veselá
Jak na kocovinu
Pití nadměrného množství alkoholu má obvykle za následek kocovinu. Dojde-li k němu večer, může se kocovina projevit až následující ráno. Osoba, která má kocovinu, trpí dehydratací (ztrátoou tekutin). Mezi příznaky patří nevolnost a zvracení, žízeň, únava a bolesti hlavy.
Kocovinu často zhoršují látky zvané kongenery. Ty vznikají při fermentaci, zvláště u nápojů, jako jsou červené víno, brandy a ležák, a dráždí výstelku žaludku. Kocovinu navíc také obvykle zhoršuje kouření.
Svépomoc
Jedním z nejlepších způsobů prevence kocoviny je nepít na lačný žaludek a vypít předem dostatek vody (až 0,5 litru). Někteří lidé považují za účinnou alternativu sklenici mléka, zatímco jiní se zaručují za účinnost lžičky oleje.
Jak na kocovinu
Při kocovině je pravděpodobně nejlepším nápojem voda (ve velkém množství), která nahradí ztracené tekutiny. Lehké jídlo, třeba jeden nebo dva celozrnné tousty, pomůže nahradit krevní cukr, který alkohol zničil, a omezit tak slabost, závrať a třes. Také procházka na čerstvém vzduchu by měla pomoci vyčistit hlavu.
Je známo, že aktivní černé uhlí absorbuje kongereny. Lze jej koupit v podobě table ve většině lékáren. Po večerním pití se užívá před spaním několik tablet podle návodu.
Někteří lidé léčí kocovinu černou kávou. Je to chyba, káva je totiž stejně jako alkohol diuretiku (látka podporující tvorbu moči) a nepříjemný stav pouze prodlužuje.
Léčba podle terapeutů
Je doporučováno během následujícího dne pít mátový, kopřivový nebo heřmánkový čaj nebo čaj z řebíčku pro uklidnění žaludku a jater. Podle lidového lékařství je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších lidových léků „vyhnat čerta ďáblem“, tj. další alkohol. Třebaže se tak kocovina nevyléčí, ten, kdo jí trpí, se pak může cítit o něco lépe.
Pro drsňáky
Dalším lékem může být syrové vejce v tekutině, obvykle worcesterské omáčce nebo octu, které se polkne celé. Dalším tradičním prostředkem je med - 12 lžiček čistého nebo rozpuštěného v troše teplé vody. Med pomůže nahradit ztrátu krevního cukru a prospěšný je i draslík, který obsahuje.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pětiČtěte také:
Co dělat s rebarborou?Jak naklíčit mungo fazole?
Meruňkové knedlíky - ze 3 ingrediencí a zdravě!
Příprava domácího pickles
Vegetariánské restaurace v Praze