Články
17.11.2014 - Iva Veselá
Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst?
Asi každý ví, že pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Málokoho napadne, že jsou také významným přírodním zdrojem celého spektra prospěšných látek.
Co jsou pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčným rostlinným organismem bez chlorofylu. Původně byly odpadním produktem při vaření piva. Během kvašení, když je cukr v nevykvašeném pivu (mladině) přeměňován na alkohol, kvasnice se čtyřnásobně až pětinásobně rozmnoží. Pak jsou speciálně pěstovány na obilí, melase či sladu. Odtud různost jejich příchutí. Jeden oblíbený druh je pěstován na dřevěných pilinách a nazývá se Torula kvasnice. Tento druh je velmi bohatý na stopové prvky mimo chrómu.
Pivovarské kvasnice v jídelníčku
Pivovarské kvasnice se prodávají v prášku, jako vločky či tablety. Každá forma má své výhody. Prášek je koncentrovanější než vločky či tablety, a dá se dobře míchat do polévek, nápojů a mléka. Vločky mají zase lepší chuť a mohou být použity jako posyp do jídla. Někteří lidé dávají přednost tabletám, zvláště když nemají rádi chuť práškových či vločkových kvasnic. Ze všech forem je obvykle v poslední fázi výroby odstraňována hořkost uhličitanem sodným nebo draselným.
V našich podmínkách jsou k dispozici především výrobky typu pangamin. V současné době se distribuuje ve formě tablet a to buď klasických nebo obalených chuťově neutrální vrstvou, která zakryje pro někoho nepříjemnou kvasničnou chuť. Některé z těchto výrobků se dodávají v obohacené formě se zelenými řasami jako algimin nebo s kulturami mléčného kvašení jako bifipangamin.
Pivovarské kvasnice a nutriční látky
Pivovarské kvasnice jsou vysoce vyváženou potravou, která má vynikající koncentraci všech vitaminů řady B. Obsahují dvacetkrát více vitaminů B1 a B2 než játra, dále obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru, minerály a stopové prvky. Pivovarské kvasnice jsou velice výhodným doplňkem výživy, protože můžou nahradit velmi nákladné vitaminové preparáty a obsahují dvojnásobně velký obsah bílkovin než v mase. Samozřejmě nesníme tolik kvasnic, jako masa, nicméně je dobré o tomto zdroji bílkovin také vědět.
Tip výživového poradce
"Pivovarské kvasnice by měli konzumovat vegetariáni a vegani. Velmi užitečnou pomůckou při vaření je lahůdkové droždí - inaktivované droždí sloužící k ochucování pokrmů. Asi vás napadla otázka "A co pivo?" Určitě, proč ne :), jen kvůli obsahu alkoholu doporučuji Birella, který vám tolik neovlivní zdravý stravovací režim."
Ing. Iva Veselá, výživová poradna Food Life
Zdravotní přínos kvasnic
Hlavní roli ve zdravotním přínosu hrají právě vitaminy skupiny B. Jejich nedostatek zhoršuje metabolický proces v trávícím traktu a v nervovém systému, pivovarské kvasnice jsou důležité pro zachování chuti k jídlu, zlepšení trávení, vstřebávání a vylučování potravy a jako prevence nespavosti, depresí, nervozity a pocitů únavy.
- zlepšují stav infekčních onemocnění
- podporujů růst a vývoj
- prevence zácpy
- potlačují únavu, depresi
- zvyšují celkovou výkonnost organismu
- tlumí nechutenství
- snižují podrážděnost
- působí proti chudokrevnosti
- prospěšné pro diabetiky (stabilizují krevní cukr)
Pozor na dnu a artritidu
Protože jsou to potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nukleových kyselin, podporuje vznik purinu, který je prekurzorem kyseliny močové. Lidé, kteří trpí na dnu a arthritidu způsobenou purinem, mohou pozorovat zhoršení těchto chorob při požívání velkých dávek pivovarských kvasnic. Proto je v těchto případech lepší užívat jen malé dávky kvasnic jednou za čas a vyrovnávat jejich účinek potravinami zásadotvornými, jako je ovoce a zelenina.
V případě dotazů ohledně výživy při zdravotních komplikacích nebo správné výživy kontaktujte odborníka na výživu!
Hodnocení článku
Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.15 bodů z pětiČtěte také:
Bílkoviny pod lupouModifikované škroby
Vápník pro silné kosti
Vitamín F (esenciální mastné kyseliny)
Ztráty vitamínů v potravinách
Diskuze
Web: http://www.alkotip.cz
Čím vícestupňové pivo pijete, tím více kalorií do sebe dostáváte. Světlé pivo je jinak nápoj s nízkou kalorickou hodnotou, ovšem když ho vypijete na posezení 5-10, tak ten kalorický příjem naroste. Tmavá piva budou samozřejmě o něco bohatší na energii. Už jen proto, že se při jejich výrobě používá karamelizovaný slad. Cukr navíc je prostě cukr navíc.
30.09.2022 03:40Web: http://alkoholium.cz
Díky za článek, hezky se to čte.
27.08.2019 15:29Web: http://www.nejlepsidrinky.cz
A co kalorie?
A kolik mají kvasnice kalorií? Docela jsem se divila, když jsem se dočetla <a href="https://www.nejlepsidrinky.cz/rubriky/zajimavosti/kaloricka-tabulka-nejznamejsich-piv-vite-kolik-maji-kalorii_845.html">kolik má pivo kalorií.</a>
30.06.2021 11:46Web: http://https://www.alkoholium.cz
Díky za článek, hezky se to čte.
27.08.2019 15:26Máme;doma;tabulku
Dobrý;dden, chtěl;byh;se;vám;svěřit;s;používám;pivovarských;kvasnic;u;nás;v;rodině.;v;kuchyni;mamé;tablku,;kde;máme;napsané,;kdy;každý;člen;domácnosti;má;vás;přípravek;brát;a;kolik;toho.; Zatím;žádné;změny;nepozoruji.; Hodně;zdrau!;Váš;Ada
01.05.2018 17:28Dotaz na rozdíl mezi kvasnicemi pivovarskými a lahůdkovým droždím
děkuji
24.03.2018 10:43