Články
12.02.2010 - Iva Veselá
Nízkoenergetická sladidla
Nízkoenergetická sladidla jsou velmi populární při regulaci tělesné hmotnosti i zdravotního stavu. Vzhledem k tomu, že mají nulovou nebo minimální energetickou hodnotu, jsou hlavním zdrojem sladké chuti v nízkoenergetických potravinách a nápojích, které neobsahují sacharosu. Při jejich rozumném užívání se mohou tyto produkty dobře uplatnit při redukci tělesné hmotnosti i pro obecné zlepšení zdravotního stavu.
Typy sladidel
Existují dva hlavní druhy sladidel. Intenzivní sladidla, jako jsou acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), sacharin (E 954), cyklamáty (E 952), taumatin (E 957), neohesperidin DC (E 959), sukralosa (E 955) a další. Mezi objemová sladidla patří např. sorbitol (E 420), manitol (E 42l), isomalt (E 953), maltitol (E 965), laktitol (E 966), xylitol (E 967). Intenzivní sladidla se běžně užívají jako stolní sladidla a ve výrobě nápojů, jejich sladkost je tak intenzivní, že k oslazení postačuje jen jejich minimální množství. Objemová sladidla poskytují méně kilojoulů než stejné množství sacharosy - běžného cukru. Uplatňují se na příklad při výrobě pekařských produktů s nízkou energií.
Ztráta tělesné hmotnosti není automatická
Uvedená sladidla představují pro mnoho lidí prostředek umožňující pochutnávat si na sladkostech při malém příjmu energie. Skutečnost, že sladidla neobsahují žádné nebo minimální množství kalorií však neznamená, že při jejich konzumování dochází automaticky k snižování tělesné hmotnosti. Bylo zjištěno, že jestliže jsou běžné potraviny nahrazeny výrobky bez cukru, nedochází u zdravých a dospělých osob k výraznějšímu snížení celodenního příjmu energie potravou, neboť lidé si nedostatek sladkostí mohou vynahradit zvýšenou konzumací jiných potravin. Pouhé zařazení sladidel do stravování nemusí proto vést k snížení tělesné hmotnosti, je totiž nezbytné snížit celkový příjem energie potravou.
Nízkoenergetické diety
Jednou z možností snížení příjmu energie je řídit se programem pro snížení hmotnosti. Při počítání kalorií mohou výrobky bez cukru nebo se sníženým obsahem cukru podstatně rozšířit paletu výrobků, takže zájemci mají snadnější volbu vhodných potravin, které jim vyhovují i z chuťového hlediska.
Zdravotní důvody
Výrobky bez cukru jsou mnoha osobami konzumovány nikoliv z hlediska snížení hmotnosti, ale pro vědomí, že dělají něco příznivého pro své zdraví. Jestliže se pokoušejí o udržení své hmotnosti, mohou ovlivňovat příjem energie. Například jestliže vypijí nápoj bez cukru místo nápoje s cukrem, mají pocit, že si ušetřené kalorie mohou nahradit později něčím, co mají zvláště rádi. Lidé rovněž volí alternativní potraviny bez cukru, jestliže chtějí snížit celkový příjem sacharidů.
Bezpečnostní hlediska
Všechna sladidla, které se uplatňují v potravinách a nápojích, jež se prodávají v zemích EU, byla podrobena důkladnému testování vědeckými institucemi a byla schválena Evropskou Komisí. Množství každého sladidla, které může být každodenně spotřebováno po celý život je stanoveno s velikou rezervou, takže se nemůže v žádném případě negativně projevit na zdravotním stavu. Při běžné spotřebě jsou proto všechna sladidla zcela bezpečná.
V současné době mají spotřebitelé k dispozici velké množství potravin a nápojů se sníženým obsahem cukru nebo zcela bez cukru, které využívají z různých důvodů - snížení hmotnosti, udržení své hmotnosti nebo pro snížení příjmu sacharidů ze zdravotních důvodů. Je však důležité mít neustále na zřeteli, že tyto výrobky mohou pouze pomáhat při regulaci hmotnosti, neboť z tohoto hlediska je důležitá zdravá, pestrá a vyrovnaná strava a pravidelná fyzická aktivita. Rozumné užívání těchto produktů může přispět k zdravému a chutnému stravování.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co byste měli vědět o umělých sladidlechNebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali
Vitamíny D a K - ty nám chybí
Záhadná 'éčka'
Ztráty vitamínů v potravinách
Diskuze
Dobrý den, jako náhradu cukru a umělých sladidel můžete použít xylitol. Xylitol je sladidlo přírodního původu, získává se ekologicky z kukuřičných špalků. Xylitol má stejnou sladivost jako cukr, ale obsahuje o 40% kalorií méně. Více informací o xylitolu najdete na: http://www.brezovycukr.cz nu
15.08.2014 18:21