Články
16.03.2012 - Iva Veselá
Křemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty
Křemík je nezbytný pro lidský organismus. Posiluje imunitní systém a má protizánětlivý účinek. Je nutný pro výstavbu kolagenových a elastinových vláken, podílí se na tvorbě kostí a chrupavek, podporuje ukládání vápníku do kostí a působí tak proti osteoporóze.
Blahodárný pro kůži, vlasy, nehty
Je důležitý pro pevnost a pružnost šlach, kůže, vlasů a nehtů. Váže také na sebe vodu, čímž tuto jejich pružnost udržuje. Se zvyšujícím se věkem ubývá množství křemíku v organismu. To se projevuje zhoršením stavu pleti, vlasů i nehtů - pleť je méně pružná, je suchá, s více vráskami, vlasy i nehty jsou lámavé. Dodáním křemíku dochází k obnovování pružnosti a pevnosti pokožky, nehtů i vlasů a docílení stále svěžího a mladistvého vzhledu.
ČTĚTE TAKÉ: Sacharidy v naší potravě
Nenápadný křemík pro nápadné funkce
Křemík je esenciální stopový minerál. Křemík je nezbytný pro správné fungování buněk a tkání a syntézu vitamínu B1 v lidském organismu. Kontroluje přenos nervových impulsů. Přispívá k posilnění kostí. Je též nezbytný pro růst vlasů, nehtů a zubů. Chrání kůži před ochabováním a rozjasňuje oči. Proto je nazýván minerálem krásy.
Křemík je též užitečný při hojení slizničních a kožních onemocnění a při tuberkulóze.
Zdroje křemíku
Hlavními zdroji křemíku jsou například jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, syrové zelí, cibule, karotka, čekanka, lilek, dýně, celer, červená řepa, okurka, ryby, med a zrna. Pro zvýšení příjmu křemíku je vhodné jíst celozrnné obiloviny, protože ty obsahují lehce vstřebatelný křemík.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Příznaky nedostatku
Nedostatek křemíku způsobuje u zvířat poruchy růstu a deformity kostí. Deficit u lidí může vést k měkkým lámavým nehtům, oslabení či vypadávání vlasů, předčasné tvorbě vrásek, slabému vývoji kostí, osteoporóze (řídnutí kostí). Hlavní příznak nedostatku křemíku je přecitlivělost na chlad, někdy je pociťován dokonce v ústech.
Zdroj: H.K. Bakhru - Vitamíny, které léčí
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 4.79 bodů z pětiČtěte také:
Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst?Proč číst obaly potravin
Seznámení s rodinkou vitamínů B (pokračování)
Tuky
Záhadná 'éčka'