Články
27.11.2008 - Iva Veselá
Bílkoviny
Něco o bílkovinách
Bílkoviny neboli proteiny pomáhají stavět svalovou hmotu, dopomáhají růstu a „opravují“ naše tělo. Bílkoviny jsou potřebné nejen pouze pro svaly, ale také pro zdravé vlasy, pleť a vnitřní orgány.
Proteiny se skládají z řetězce aminokyselin. Pro každý protein jsou specifické aminokyseliny ve daném množství a jsou svázány v určitém pořadí. To je ten důvod, proč je kuře odlišné od sýru nebo nehet na ruce je jiný než vlas. Existuje 22 aminokyselin. 8 z nich se nazývá esenciální aminokyseliny, protože nemohou vzniknout samy v těle, musí být poskytnuty vámi v potravě.
K čemu jsou dobré?
- protilátky vyrobené z proteinů, pomáhají chránit tělo před nemocemi a infekcí
- každý den vaše tělo ztrácí proteiny ve formě tvorby vlasů, pokožky a nehtů. Můžete také vypotřebovat proteinů ve všech aktivitách jako je běh a další sporty.
- jestliže jíte proteiny každý den, dodáváte tak tělu potřebnou dávku. Zabráníte jak úbytku proteinů, tak jakýmkoliv poraněním, které mohou být způsobeny právě jejich nedostatkem.
- pro rostoucí děti a děti v pubertě jsou proteiny společně s dostatečným množstvím příjmu kalorií důležitým prvkem pro jejich růst.
- těhotné a kojící ženy potřebují adekvátní příjem proteinů pro rostoucí plod v bříšku, aby podporoval produkci mléka v prsu.
- jestliže jste poraněni, podstupujete nějaké operaci nebo jste nemocní, potřebujete proteiny pro dodání síly a „přestavbu“ vašeho těla.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Bílkoviny podle aminokyselin
Jídla obsahující bílkoviny jsou klasifikované na dvě části - plnohodnotné a neplnohodnotné.
Plnohodnotné bílkoviny - nalezneme je v živočišných zdrojích potravy jako je kuře, ryba, mléčné výrobky a sójové boby. Tyto všechny potraviny obsahují esenciální aminokyseliny, které pomáhají budovat svaly v těle.
Neplnohodnotné bílkoviny - nalezneme je v rostlinných jídlech jako jsou celozrnné výrobky, semínky, oříšky, fazole a zelenina. Tyto potraviny poskytují tvorbu pestrého měnícího se jídelníčku, ale limitovaným množstvím aminokyselin. Pro největší obměnu a dodávání co největšího množství nekompletních bílkovin musíte konzumovat takové potraviny, abyste pokryly celé spektrum aminokyselin, které potřebujete.
Například mnoho cereálií obsahuje malé množství aminokyselin, nazývané lysin, ale hodně methioninu a cystinu. Sójové boby a ledvinové fazole jsou zase zdrojem velkého množství lysinu, ale malého množství methioninu a cystinu. Třeba takoví Mexičané a indiánské kultury mají omezený příjem zdrojů živočišných proteinů, ale jedí je v kombinaci s nekompletními bílkovinami.
Přiklad vhodných kombinací:
- rýže a fazole
- cereálie a mléko
- fazole a kukuřice
- chléb a sýr
Následující rozpis vám pomůže vybrat jídla, která jsou dobrým zdrojem bílkovin:
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pětiČtěte také:
Bílkoviny pod lupouInositol - méně známý vitamín
Jablka a pektin
Nebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali
Vitamíny rozpustné v tucích
Diskuze
Vždyť váhu tam máte napsanou..? Tyto porce si snadno můžete přepočítat na 100 g váhy.
26.09.2009 09:50To je spíš myšleno jako na porce, co člověk normálně sní
17.02.2009 23:37Nechápu, proč tabulku bílkovin, nikdo nepřepočítal na 100 gramové porce. Jelikož obsah bílkovin je důležitý vůče váze a informace v této tabulce je tedy uplně bezesmyslu.
16.02.2009 11:47