Články
04.08.2009 - Iva Veselá
Seznámení s rodinkou vitamínů B (pokračování)
Jak jsme slíbili, je tu pokračování vitamínové seznamky.
Skupina vitamínů B neboli B komplex jsou rozpustné ve vodě. Název B komplex mají proto, že se používá asi 16 zástupců těchto vitamínů. Navíc se jednotlivé vitamíny v potravě často vyskytují pohromadě.
K čemupak jsou Béčka?
- při nedostatku vitamínů B dochází k nedokonalému spalování uhlovodanů
- zdroje vitamínu B komplex jsou pivovarské kvasnice, játra, pšeničné klíčky, rýžové otruby
- většina vitamínů B se kuchyňskou úpravou neničí
- VITAMÍN B1 (thiamin)
- zdroje - pivovarské kvasnice, obilné klíčky, obilná zrna, luštěniny, vnitřnosti a některé druhy masa
- nedostatek způsobuje onemocnění beri-beri (odumírání nervových buněk a chorobné změny v srdci), otoky těla, zvýšená dráždivost, nechutenství
- odolný vůči teplu (to znamená, že i tepelnou úpravou výše uvedených jídel, vitamín nezničíte)
Čtěte také Vitamín B1 - thiamin
- VITAMÍN B2 (riboflavin)
- zdroje podobné jako u B1, dále mléko, listová zelenina, ryby, vejce, droždí
- podporuje růst a obnovu buněk, zasahuje do látkové výměny, tlumí chuť na sladké
- nedostatek se projevuje boláky na rtech, ústech, šupinatění kůže, narušení tvorby červených krvinek (onemocnění se u nás nevyskytují, naše strava ho obsahuje dostatečné množství)
- VITAMÍN B3 (niacin, vitamín PP)
- nedostatek může způsobit pelagru (ekzém, průjem, delirium), špatné trávení, slabost, revmatismus, bolest hlavy, depresi, schizofrenii
- VITAMÍN B6 (pyridoxin)
- obsahují ho vnitřnosti, pšeničná a kukuřičná zrna, kvasnice, vejce, mléko, listová zelenina
- nedostatek způsobuje poruchy nervového systému a trávicího traktu
- VITAMÍN B 12 (kobalamin)
- zdroje pouze v živočišných potravinách, nejvíce v játrech, dále maso, vejce, mléčné výrobky, spirulina
- vitamín se ničí alkoholem, antikoncepčními pilulkami, tabletami na spaní
- nedostatek způsobuje anemii, kožní a nervové onemocnění
- VITAMÍN H (biotin)
- zdroje tohoto vitamínu jsou velmi rozšířené (pivovarské kvasnice, vejce, játra, ořechy, žloutky, mléko, ovoce, natur rýže)
- pomáhá při využití proteinů, kyseliny listové a vitamínu B12, ulevuje při bolesti kloubů, a svalů nedostatek způsobuje ekzémy, nechutenství, únavu, bolesti svalů
Čtěte také článek o Vitamínu H
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
BílkovinyBílkoviny pod lupou
Minerály a jejich zdroje
Vitamín F (esenciální mastné kyseliny)
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled