Články
03.08.2009 - Iva Veselá
Seznamka s vitamíny
K čemu vůbec jsou vitamíny?
Pořád se mluví o vitamínech, ale co to vlastně jsou za látky? Organismus potřebuje vitamíny k zabezpečení průběhu látkové výměny (z látek tvoří energii). A jsou vitamíny také živiny jako bílkoviny, sacharidy a tuky? Nene, vitamíny jsou ještě menší - mikroživiny.
Funkce
Funkce všech vitamínů na sebe navazují a doplňují se, a tím přispívají k zachování zdraví. Vitamíny se označují písmeny a mají ještě vlastní název odvozený od chemického složení. Potřeba vitamínů se mění a je závislá na věku, pohlaví, množství uvolněné energie v organismu, na druhu potravy ( potrava bílkovinová zvyšuje potřebu vitamínů, zelenina a ovoce poskytuje dostatek vitamínů a zároveň nezvyšuje jejich potřebu). Lidský organismus si je nedovede vytvořit a musí je dostat pomocí potravy v podobě vitamínů. Většinou se vitamíny neukládají v těle do zásob v dostatečném množství. Z těchto důvodů je nutný jejich pravidelný příjem v potravě. Nedostatek vitamínů vyvolává specifické chorobné příznaky:
Který z případů jste?
AVITAMINÓZA - při úplném nebo velkém nedostatku vitamínů
HYPOVITAMINÓZA - při menším nedostatku vitamínů
HYPERVITAMINÓZA - při přebytku vitamínů (ojedinělé)
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Rozdělení
Vitamínky se, jak víte, rozdělují podle toho, zda se rozpouštějí v tucích nebo ve vodě na:
a) vitamíny rozpustné v tucích - A, D, E, K
b) vitamíny rozpustné ve vodě - B, C, H
- VITAMÍN A (retinol)
- v hotové formě se nachází v živočišných potravinách jako je rybí tuk, játra,vaječný žloutek, máslo, mléko
- v rostlinách se nachází jako provitamín (beta-karoten) v karotce, žlutém melounu, rajčatech, meruňkách, špenátu, kapustě,paprice
- vitamín A je uchován v játrech do té doby, dokud jej tělo nespotřebuje
- pro využitelnost beta-karotenu má velký význam přítomnost tuku
- nedostatek způsobuje onemocnění očí, změny na kůži a sliznici ( př. šeroslepost, suchá a tvrdá kůže, náchylnost k rýmám a infekcím)
- VITAMÍN D (kalciferol)
- zdrojem vitamínu je rybí tuk, vaječný žloutek, máslo, mléko. Ve větším množství ho získáváme z působení slunečního záření tak, že se vytváří v kůži
- vitamín D je důležitý při vstřebávání vápníku a fosforu v činnosti hormonů a nervového systému
- vitamín se ukládá v játrech, kůži, mozku a kostech
- nedostatek způsobuje křivici (rachitis)
- nadbytek se projevuje poruchami trávení, zvracením, nechutenstvím a hubnutím. Současně se vápník a fosfor z kostí vyplavuje a přechází do svalů, zejména do srdce, plic, ledvin, žláz.
- VITAMÍN E (tokoferol)
- tokoferol pochází z řečtiny, kde znamená " narození dítěte "
- vyskytuje se v rostlinných olejích, ve vejcích, mase, listové zelenině
- nedostatek způsobuje únavu, neplodnost, předčasné stárnutí, sterilitu, samovolné potraty, anemii, poruchy krevního oběhu
- je důležitý při vylučování hormonů
Čtěte také článek Omlazení s vitamínem E
- VITAMÍN K
- vyskytuje se v zelených rostlinách společně s chlorofylem, mořských řasách
- důležitý pro dobrou srážlivost krve
- nedostatek vitamínu způsobuje zpomalení srážlivosti krve, krvácivost
Čtěte také článek Vitamín K
- VITAMÍN C (kyselina askorbová)
- zdrojem jsou různé druhy ovoce a zeleniny (šípky, černý rybíz, lesní jahody, citrony, pomeranče, zelená paprika, zelí, kapusta, petržel, melouny, brokolice, brambory)
- ničí se vyluhováním, okysličováním, varem, proto je vhodné konzumovat zeleninu a ovoce syrové, vitamín C je velmi nestálý
- nedostatek způsobuje onemocnění kurděje ( krvácení dásní, vypadávání zubů, anemie, únava, deprese, hysterie, ztráta chuti k jídlu), náchylnost k infekcím, rýmám a alergiím
- nedostatek se projevuje zejména v jarním období
- VITAMÍN B
S rodinkou vitamínů se seznámíme zítra, můžete se těšit. Jen pro zajímavost - jestliže Vás čeká stresové období, kupte si vitamín B v tabletách (Pangamin). Má zklidňující účinky a velmi dobře působí proti stresu .
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
BílkovinyMinerální látky na talíři
Nebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali
Vitamín K
Zneklidňující éčka v potravinách