Články
05.03.2013 - Iva Veselá
Omlazení s vitamínem E
Nespočetné účinky
Hlavní význam vitaminu E v těle spočívá v jeho antioxidačním působení (odbourává v organismu potenciálně škodlivé volné radikály). Vitamin E působí příznivě na tvorbu krve, pravděpodobně chrání před rozvojem aterosklerózy a zpomaluje procesy stárnutí, mírně zlepšuje příznaky demence a funkci pohlavních orgánů, posiluje imunitní systém.
Působí také proti křečovým žilám, vysoké dávky mají protisrážlivý účinek na krev. Vitamin E se užívá v prevenci vývojových poruch plodu, jako podpůrný lék při hormonální léčbě poruch menstruačního cyklu a při léčbě různých chronických onemocnění, uplatňuje se v léčbě zánětů kůže. Zkoumá se jeho možné využití v prevenci některých typů rakoviny (např. rakoviny prostaty).
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Velkou pomoc poskytuje oslabenému organismu v rekonvalescenčním období, protože podporuje regeneraci buněk. Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost, omlazuje pleť a vlasy. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Při hojení ran zabraňuje tvorbě hrubých jizev.
Doporučený denní příjem
15 mg denně (závisí mj. na příjmu nenasycených mastných kyselin). V tomto preparátu je vitamín E ve velmi dobré kombinaci s vitamínem C a B komplexu společně s důležitou kyselinou listovou.
B-komplex, vitamín C a E zakoupíte také v našem e-shopu.
Zdroje vitamínu E v potravinách
Hlavními zdroji vitaminu E jsou rostlinné oleje, oříšky, obilniny a listová zelenina. Následující tabulka ukazuje obsah vitamínu v potravě ve 100 g:
Chřest | 2,5 mg |
Řepa | 1,5 mg |
Celer | 0,7 mg |
Zelí | 0,7 mg |
Hlávkový salát | 0,6 mg |
Pórek | 1,3 mg |
Sója | 6-11 mg |
Mandle | 15 mg |
Ořechy | 21 mg |
Obiloviny | 3-5 mg |
Rýže | 1,2 mg |
Tmavý chléb | 2-4 mg |
Rybí tuk | 26 mg |
Máslo | 2,4 mg |
Rostlinné oleje | 10-20 mg |
Co způsobí jeho nedostatek?
Nedostatkem vitamínu E trpí lidé s extrémně nízkým příjmem potravy, pacienti s nedostatečným vstřebáváním tuků a nedonošené děti. Potřebu vitaminu E zvyšuje železo a léky užívané při epilepsii. Vstřebávání vitaminu brání některé léky, např. cholestyramin, sukralfát, orlistat.
Příznaky nedostatku vitaminu
Projevy nedostatku vitaminu E jsou zřídkavé. Pacienti s nedostatkem vitaminu E trpí především neurologickými potížemi jako např. poruchami rovnováhy a svalovou slabostí.
Naopak při dlouhodobému nadměrnému užívání vitamínu E (2000g) dochází k vysokému riziku krvácení, poruchám vidění, průjmům, závratím, žaludečním potížím či pocitům slabosti.
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Bílkoviny v naší potravěBiotin - vitamín H
Jste unavení a bledí? Zřejmě vám chybí železo
Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst?
Vitamín B1 - thiamin