Články
06.02.2012 - Iva Veselá
Hypermarketové rajče
V zimním období jsou do našich prodejen dovážena rajčata ze zahraničí. Napadlo vás někdy, jaktože je i po dlouhém transportu stále červené a nesnilé? Doporučuji se nad tímto faktem zamyslet, protože brzy každého napadne, že se musí jedině sklízet nezralá. Ano, je to tak. Jak přibližně vypadá celá fáze sklízení rajčat až po dovoz do českých obchodů?
Sklizeň
Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace. Následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla rajčata zbavena bakterií, projdou tzv. chlorovou koupelí. I když v této koupeli rajčata stráví jenom 2 minuty, část této tekutiny vstřebají. Absorpce je usnadněna zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka.
Dozrávání až po sklizni?
Pak přichází 2-3 týdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu. Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější.
Kosmetická péče i pro rajčata
Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je do nich aplikováno barvivo, které jim dodá jednotný vzhled. Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Co na to říkáte?
O tom, co jíme, rozhodujeme sami. Doporučuji proto kupovat zejména zeleninu českého původu a zároveň tak respektovat to, co nám v tomto zimním období příroda nabízí, tzn. například brambory, celer, cibule, petržel, pastiňák, mrkev atd. Kořenová zelenina je i v tomto období z hlediska tradiční čínské medicíny pro náš organismus vhodná (energie jang), proto si jí dopřávejte více, než dovážené zeleniny, která má od domácí kvality opravdu daleko.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Nebezpečná éčkaNelegální výrobna v Praze 4
Polotovary z rychlého občerstvení
Rada nad zlato aneb nejezte plesnivý ananas
Rizikové hrušky a španělské okurky
Diskuze
Web: http://jeztedobre.cz
DOMÁCÍ JÍDLO
Zapamatujte si server www.jeztedobre.cz od dubna by měl být plný domácích produktů v každém regionu. Povede se to, když budete dávat informaci dál a dál a dál... taky pěstitelům. taky nemám rád růžový rajčata z Peny.
09.02.2012 22:28Před lety jsme zrušili zeleninovou zahrádku, máme jen okrasnou, nicméně letos uvažuju o tom, že si zase kousek pro zeleninu vezmu zpátky a rajčátka si zasadím svoje.
06.02.2012 09:36co na to říkám?rajčata z hypermarketů nemají žádnou chuť i barvu,nehledě na to,že jsou dost měkká i nahnilá a drahá..zlatá česká zahrádka,tam člověk teprve pozná chuť domácí zeleniny!A můj názor?Místo vyhřívaného bazénu u domu bude parádní vyhřívaný skleník! Už se těším:-)
06.02.2012 08:23